Länsbygderådet Östergötland håller i arbetet med Pia Tingvall, Rimforsa, som projektledare.
- Barn och ungdomar är en grupp som inte lyssnas på av beslutsfattare. De måste förlita sig på vuxna för att kunna leva sina liv. Då är det viktigt att vuxna och beslutsfattare vet vad barnen själva önskar sig och tycker att de behöver för att deras liv ska fungera.
Några av frågor som söker svar är: Hur långt måste man gå för att komma till skolbussen? Funkar mobilen och bredbandet? Kan man ta sig till sina kompisar? Vad kan man göra på fritiden?
- Det är viktiga frågor som vuxna beslutar om. Men nu är det barn mellan två och sexton år som ska tala.
De som får höja sin röst är barn och ungdomar på nio platser runt om i landet. En av platserna är Rydsnäs i Ydre kommun.
- Vi har gjort ett representativt urval av landsbygd utifrån storlek, placering i förhållande till större stad, skärgård, inland, politisk sammansättning samt om det är renodlad glesbygd eller tätortsnära landsbygd, säger Pia Tingvall.
Barn och demokrati
Syftet är tredelat:
Undersöka, utifrån barnens perspektiv, hur nio kommuner tillgodoser landsbygdsbarnens behov av barnomsorg, skola och fritidsaktiviteter.
Samla och lyfta fram goda exempel på hur landsbygdsbarnens särskilda behov tillgodoses i olika delar av Sverige - men även utomlands.
Visa barn och ungdomar på deras möjligheter till demokratiskt deltagande och hur de kan påverka sin situation.
- Vi vill hitta vägar för att göra det demokratiska arbetet intressant för unga människor, säger Pia Tingvall:
- Vi vuxna måste visa att alla kan vara med och bestämma. Oavsett om man fem eller fyrtiofem år.
Projektet avslutas i juni 2010. På vägen dit anordnas bland annat ett konvent i Oxelösund i maj 2009. med barnen i centrum, förstås.