Lång väg till förbifart Kisa

En ny dragning av riksväg 23/34 utanför Kisa är oundviklig. Men det kan dröja till slutet av 2020-talet.

Långbänk. Genomfartstrafiken i Kisa granskas på nytt. Under tiden fortsätter trängseln för bilar, långtradare och oskyddade trafikanter.

Långbänk. Genomfartstrafiken i Kisa granskas på nytt. Under tiden fortsätter trängseln för bilar, långtradare och oskyddade trafikanter.

Foto: Torbjörn Lindqvist/arkiv

KISA2016-03-16 07:00

Trafikverkets så kallade åtgärdsvalsstudie över trafiksituationen på riksväg 23/34 och länsväg 134 genom Kisa drog i gång med full kraft i måndags eftermiddag.

Ett 20-tal personer (politiker och kommunala tjänstemän samt representanter för handel, näringsliv och den ideella gruppen Attraktionskraft Kisa) deltog i dialogmötet i Kisa Folkets hus.

Mötet var stängt för media, men Corren fick möjlighet att efter förhandlingarna tala med Peter Linnskog, samhällsplanerare vid Trafikverket, och Stefan Dahlskog, infrastrukturansvarig vid Region Östergötland.

Studien görs i fyra steg:

1) Överväg åtgärder som kan påverka behovet av transporter och resor samt valet av transportsätt.

2) Genomför åtgärder som medför ett mer effektivt utnyttjande av den befintliga infrastrukturen.

3) Vid behov genomföra det tredje steget som innebär begränsade ombyggnationer.

4) Genomföra det fjärde steget om behovet inte kan tillgodoses i de tre tidigare stegen. Det betyder nyinvesteringar och/eller större ombyggnader.

Följer kraven

Kan det bli både förbättring av nuvarande väg och en förbifart?

– Så är det, säger Peter Linnskog.

– Tittar man på tidplanen när en förbifart skulle kunna genomföras ligger den nånstans i slutskedet av länsplanen för 2018–2029.

Varför gå alla steg när frågan om förbifart har pågått sedan 1961 samtidigt som trafiksituationen genom Kisa bara blir värre och värre?

– Så är kraven i det nya planeringssystemet. Om vi går enbart på förbifart kommer vi direkt att få frågorna tillbaka. Varför har ni inte beskrivit det här och det här? Vi måste titta på alla steg och beskriva vilka åtgärder man kan genomföra.

Stefan Dahlskog påpekar också att studien även omfattar länsväg 134 som korsar riksvägen i centrala Kisa.

– Vi vill komma åt hur stor del av trafiken som går genom samhället och vart den ska och var den kommer i från. Vi har trafikflöden att utgå från, men ska även prata med Kindasågen och Swedish Tissue om vilka vägar deras transporter går.

Obalans

Frågan är hur Linnskog och Dahlskog ser på genomfarten i Kisa.

Peter Linnskog säger:

– När det gäller statlig infrastruktur som jag bevakar vill jag ha hög framkomlighet för långväga godstransporter och god tillgänglighet. Samtidigt ser jag också samhällsutvecklingsfrågan som viktig. Då gäller det att hitta balansen. I dag är det ingen bra balans för samhällsutveckling i Kisa och det är ingen bra situation med tung trafik väldigt nära oskyddade trafikanter på riksvägen.

Stefan Dahlskog delar den uppfattningen.

– Det är en viktig regional väg. Genomfartstrafiken ska ha det bra, men det gäller framför allt att tänka på oskyddade trafikanter och de miljöproblem som uppstår.

Ofrånkomlig lösning

Det låter som att en förbifart är oundviklig?

Peter Linnskog igen:

– Vi ska inte sticka under stol med att den långsiktiga lösningen är säkert förbifart. Samtidigt är det rätt långt dit och det finns säkert saker som går att göra under tiden som skulle kunna påverka dagens situation.

Nästa dialogmöte sker i maj. Därefter väntar fler träffar innan studien mynnar ut i en rapport. Den ligger till grund inför beslut om ny länsplan som Region Östergötland tar beslut om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om