Länsstyrelsen förbjuder avverkning av träd som har markerats med orange färg av biolog från naturvårdsenheten.
Markägaren förbjuds också att ta bort redan avverkade stammar med håligheter som är viktiga värdträd för många insekter.
Omfattande fällningarAllt för att "begränsa den skada på naturmiljön som redan skett", skriver naturvårdsdirektör Claes Svedlindh och biolog Marcelle Johansson i sitt beslut.
Det var i början av mars som länsstyrelsen fick larm om en omfattande fällning av stora ekar vid Berga i Slätmon.
Markägaren uppmanades via telefon att omedelbart stoppa avverkningen, men när Marcelle Johansson senare på dagen kom till platsen hade redan 25 träd med naturvärde sågats ned.
Ytterligare avverkning var planerad och vid en ny inspektion från länsstyrelsen några dagar senare hade markägaren låtit fälla ytterligare tre grova ekar. Den här gången på grannfastigheten.
Enligt miljöbalken ska åtgärder som väsentligt ändrar naturmiljön anmälas för samråd till länsstyrelsen. Dessutom säger Jordbruksverkets föreskrifter att träd som haft en "funktion i äldre markanvändning inte får skadas eller tas bort vid röjning av betesmark".
Markägaren har angett tre skäl till sitt övertramp: º Gallra för att uppfylla gårdsstödets krav och att minska beskuggning av åkermark strax intill. º Träd som sparades bedömdes ha störst livskraft. º Kände inte till kravet att anmäla avverkningen till länsstyrelsen.
Otydliga reglerMarkägarens ovetskap om anmälningsplikten gör att länsstyrelsen inte går vidare med en åtalsanmälan, säger Marcelle Johansson.
- Vi ser det som en förmildrande omständighet eftersom informationen har varit otydlig.
För att råda bot på okunskapen går länsstyrelsen lantbruksenhet ut på bred front för att informera lantbrukare.
- Efter det ska ingen kunna skylla på ett otydligt regelverk.