-- Vi vill göra en bytesstudie för att se vilka större byten som lodjuren tar. Rådjur är deras huvudföda och syftet är att studera hur det påverkar rådjursstammen, säger Per Ahlqvist, viltforskare vid Grimsö forskningsstation i Lindesbergs kommun i Bergslagen.
De två hannarna kallas Ulrik och Kotten. Ulrik fångades i en fälla i närheten av Ulrika i februari i år och är ett kraftigt lodjur på 25 kilo.
Kotten fångades i slutet av mars i närheten av Kottebo mellan Kisa och Ulrika.
De två lodjuren som nu ska specialstuderas bär halsband med radiosändare. Det gör det möjligt att med pejling följa deras vandringar som i första hand sker nattetid och över stora områden.
-- Vi kan se alla stopp de gör och sen går vi in dagen efter med hund i band för att se vilka byten de har slagit, säger Per Ahlqvist.
Den ena hannen jagar främst i nordsydlig riktning mellan Boxholm, Svalsjö, Ulrika och ner mot Ydrefors. Den andra har sitt område från Svalsjö i väster och österut mot Adelsnäs i Åtvidabergs kommun.
Att de två lodjuren rör sig på det sättet kan innebära att det också finns en hona i området. Enligt Anders Gruvaeus, ordförande i Kinda jaktvårdskrets, finns uppgifter på att en hona med unge varit synlig i närheten av sjön Drögen i slutet av augusti.
Anders Gruvaeus välkomnar studien som kan ge svar på många frågor.
-- Flera jaktlag i Kinda tycker att de har väldigt få rådjur. Därför stöttar vi inom Jägarförbundet den här forskningen så vi ser vilka bytesvanor lodjuren har.
Skulle det visa sig att lodjuren tar många rådjur kan det leda till ett högre jakttryck på -- räv.
-- Det finns väldigt mycket räv igen och jag är övertygad om att jaktrycket på rådjur är allra störst från dem.
Andra frågor som väntar på svar är: Hur många loar finns det Kinda? Tar lodjur kultingar från vildsvinen? Finns det några lodjurshonor i området?
-- Det här mycket spännande och det är väldigt viktigt att det görs en inventering så att vi vet hur det ser ut.