Kuben kokade av förväntan i onsdags kväll när Kindamats ordförande Barbro Bragée äskade tystnad med, ja gissa, en koskälla.
– Vi saknar inte kon förrän båset är tomt, så köp svenska mjölkprodukter.
Hyllningen till mjölken var inledd och fortsatte när landshövding Elisabeth Nilsson höll ett brandtal över vikten av lokalt producerade matvaror.
Ny taktik
En ny livsmedelsstrategi för Östergötland är under arbete.
– Syftet är att öka produktionen och konsumtionen av livsmedel som är producerade i vårt län.
Tanken är att det ska bidra till en levande landsbygd och en utveckling av livsmedelssektorn.
– Vi har fina marker som passar för betesdjur. År 2030 ska Östergötland vara ett ekonomiskt draglok inom livsmedel.
Rikedom
Markernas egenskaper betonades även av Karin Hallgren, kommunikationschef vid LRF.
– Östergötland är oanständigt bördigt och så lämpat för matproduktion.
Hallgren placerade även in mjölken i människans historia på jorden. Som upptäckten att kor var mer än bara dragdjur för 5 000 år sedan.
– Mjölk var vägen till rikedom, sa hon och härledde engelska ordet "cattle" till betydelsen boskap, men även kapital.
Karin Hallgren hävdade att svensk mjölk är bäst i världen. Av tre skäl. Klimatsmart, produceras av friska djur och håller odlingslandskapet öppet.
– En betad hage är lika artrik som en regnskog.
Optimist
Samtidigt dalar ersättningen till mjölkbönder och nedläggning av mjölkgårdar går i rasande fart.
Kvällens moderator Marita Wolf, Hägerstad, har varit bonde i 35 år.
Trots dagens motvind är hon övertygad om att mjölken är en vinnarbransch på lång sikt.
– Världen behöver ren mat.
Kinda mot strömmen
Av landets runt 4 000 mjölkgårdar finns ett 30-tal i Kinda. Tillsammans svarar de för en procent av den totala invägningen i landet.
Och volymen ökar, enligt Marita Wolf.
– Vi sticker ut och går på tvärs mot riket i övrigt.
Under kvällen medverkade även biolog Helena Olsson (artikel i Corren 26/10) och riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD).