Han är mycket nöjd med sin första säsong som majsodlare.
- Det har gått väldigt bra trots att sommaren inte varit den allra bästa. Majs kräver egentligen många soltimmar.
Den cirka tio hektar stora odlingen vid gården Millingetorp på höjderna över Kisasjön prunkar just nu som allra mest. Skörden är beräknad till början av oktober. Om inte en rejäl frostnatt ställer till det.
- Då stannar majsen i växten och måste tas om hand direkt.
Hela majsplantan med strå, blad och kolv hackas, pressas, blandas och jäses till ensilage som blir kornas krubb under vinterhalvåret.
Majsen har blivit en allt mer populär gröda bland östgötska och småländska lantbrukare. Initiativet kom från Maskinring Stångå-Svartådalen i Vikingstad. En ekonomisk förening som sedan år 2000 erbjuder lantbrukare hjälp med sådd och skörd som i sin tur kräver speciella maskiner.
- Från starten för fyra år sedan har den totala odlingen vuxit från 60 hektar till 270 hektar, säger Roger Breid, majsodlingsansvarig vid Maskinring Stångå--Svartådalen.
- I år har vi sått majs från Vikbolandet i öster till Visingsö i väster och ända ner till Vimmerby.
Majs var en populär gröda i Sverige på 1980-talet, men försvann efter några år med dåliga skördar i samband med regn och kyla. Sedan dess har nya och mer tåliga sorter tagits fram.
Därför har den kunnat etablera sig i större skala från Sydsverige upp till norra Östergötland. Men det finns även odlingar ända upp i Norrland.
Roger Breid ser bara fördelar med majsen som fodergröda.
n Stora skördar
n Energirik
n Skonsam för kornas magar.
n Har med sina djupgående rötter en dränerade effekt på jorden.
n Går att odla år efter år på samma mark.
Därför tror Roger Breid att grödan går en ljus framtid till mötes i det svenska jordbruket.
- Den är nog här för att stanna. Inte minst efter det här året när den har haft alla dåliga förutsättningar och ändå visat sig odlingssäker.
- Bäst trivs den på högt belägna och sandiga jordar.