Så här års är det många villaägare som frågar sig vad de ska göra med alla äpplen. En del har upptäckt möjligheten att ta med sig en del av skörden till Överdrättinge äpplemusteri. När de reser där ifrån har de fått med sig nytillverkad äpplemust.
Det är makarna Kerstin Naidu-Sjöswärd, 77, och Per Sjöswärd, 82, som driver musteriet.
– Kerstin fick syn på en annons i tidningen Land. Vi slog till och köpte den här maskinen, säger Per och pekar på en hydraulisk press.
Produktionen kom i gång så smått 2007 och i dag tillverkar paret i snitt 3 000 liter om året. Det är Kerstin som sköter det mesta, medan Per ser till att maskinen fungerar som den ska.
– Jag är gift med världens mest idérika människa. Hon ligger inte i soffan och äter praliner, säger Per och skrattar.
Vad är tjusningen, Kerstin?
– Folk som kommer hit är så positiva. De är så glada över att man kan göra något med äpplena. Det är obetalbart.
Dricker ni själva must, eller tröttnar ni på det?
– Nej, man tröttnar aldrig. Men vi har så lite äpplen själva. Jag har några goda vänner som jag får plocka hos.
Den som vill få sina äpplen förvandlade till must måste ta med sig minst fyra fyllda papperskassar till musteriet. Ett kilo äpplen ger mellan fem och sju deciliter must. Åtta kronor litern kostar den färdiga produkten.
– Det värsta jobbet kommer när mustningen är klar. Det är att göra rent, säger Per.