Elever och åldringar behöver inte oroa sig för prishöjningen. Däremot slår den mot två redan ekonomiskt ansträngda områden: socialnämnden respektive barn- och utbildningsnämnden.
För grundskolan höjs portionspriset med 1:73 kronor, från 16:92 kronor till 18:65 kronor. Det betyder ökade kostnader med cirka en halv miljon kronor.
Tore Dalin, chef vid barn- och utbildningsförvaltningen:
-- Jag är bekymrad för alla kostnadsökningar, men tycker ändå att höjningen är relevant. Vad jag förstår har priset inte höjts på flera år och vi ligger på en genomsnittlig kostnad bland kommuner i området.
För att hålla kostnaderna nere måste skolan vara noggrannare med hur mycket mat som beställs.
-- Vi måste bli bättre på att rapporterar avvikelser när det gäller antalet portioner. Det kanske inte alltid har varit så bra.
För socialnämnden innebär prishöjningen ökade kostnader med 800 000 kronor. Carolina Leijonram, äldreomsorgschef i Kinda, är fundersam över höjningen som innebär att en lunch inom äldreomsorgen ska kosta 53 kronor.
Framför allt när dessutom hyrorna för kök och matsalar betalas av nämnden.
-- Rent förnuftsmässigt låter det mycket för en portion som betalas intern.
Priset kan jämföras med en lunch på restaurang i Kisa som kostar 55--65 kronor. Då ingår även moms med 25 procent.
Det verkar som om det vore billigare att låta en privat matservering ta hand om matlagningen till äldreomsorgen. Kommunalrådet Majlis Johansson (s) berättar att tankarna har gått åt det hållet.
-- Det är samtidigt viktigt att titta på personalens rättigheter när det gäller pensioner och försäkringar. Det är lätt att glömma bort i sammanhanget.
Utan en prishöjning går kostenheten, som sorterar under kommunstyrelsen, med underskott. Med en höjning riskerar socialnämnden att gå back, skolan gör det redan sedan flera år, och måste därför spara in på något annat för att få budgeten att gå ihop.