Både Bo Flyme (m) och Majlis Johansson (s) gjorde sig till tolkar för samstämmigheten partierna emellan. Men Lars Wilzén ville annorlunda och efterlyste mer debatt och fler diskussioner kring budgeten.
- Arbetet skulle må väl av olika åsikter som fick brytas mot varandra. Enighet kan vara en styrka, men jag tror också att mångfald kan vara det.
Lars Wilzén var även kritisk till budgetens innehåll och bekymrade sig över de stora underskotten inom skolan.
- Jag är besviken över att det saknas visioner, framåtanda och offensiva satsningar. Jag trodde det skulle märkas med en ny majoritet. Nu ser vi i stället kontinuitet där det handlar om att bevara och förvalta, vilket förvånar.
Tobias Jansson (kd) höll inte med om att ett majoritetsskifte nödvändigtvis leder till stora omvälvningar i budgeten.
- Det vore vansinne att kasta om efter allt arbete. Dessutom är inte spelutrymmet för förändringar särskilt stort.
Debatten föregicks av ekonomichef Tauno Fagerlunds beskrivning över budgetläget.
- Situationen ser mycket dystrare ut nu än när vi fastställde budgetramarna tidigare i år.
Bland jobsposterna nämnde han barn- och utbildningsnämndens minus på mellan sex och tio miljoner kronor, kostenhetens underskott på 1,2 miljoner kronor samt högre kostnader för avtalspensioner med 3,2 miljoner kronor.
Tauno Fagerlund var också orolig över att det budgeterade resultatet på 4,2 miljoner kan bli för litet. Dels med tanke på kommunens möjligheter att säkra sitt kapital, dels klara planerade investeringar på 20 miljoner kronor.
- Året 2003 blir krävande för nämnderna och kommer att sätta den ekonomiska uthålligheten på prov, men jag ser ändå framåt med tillförsikt.