Ett första steg togs förra året när kommunfullmäktige klubbade ett handlingsprogram för demokratiarbetet. Och nyligen inleddes nästa etapp där fullmäktigeledamöter och nämndpolitiker skissade på möjligheterna till ett mera utåtriktat arbete.
-- Det är oerhört viktigt att vi kommer ut tidigt med olika frågor och för en dialog med kommuninvånarna, säger kommunalrådet Majlis Johansson (s).
Hon nämner kommunens hemsida som anslagstavla i försöken att sprida information till Kindaborna.
-- Men vi får samtidigt inte glömma bort att alla inte har en dator hemma.
Därför blir möten mellan människa och människa, öga mot öga och åsikt mot åsikt viktiga även i fortsättningen. Målet är att bilda grupper över partigränserna där frågor kring exempelvis äldreomsorg eller skola kan ventileras på just den ort där invånarna berörs i första hand.
Majlis Johansson tror att det kan öka intresset hos människor.
-- Det kan vara ett sätt för folk utan partitillhörighet att engagera sig. Men jag hoppas att det också kan leda till att den som är intresserad så småningom går in i ett parti.
Som ett led i försöken att få ett närmare förhållande mellan medborgare och folkvalda förläggs fyra fullmäktigesammanträden per år utanför Kisa. Dessutom väntar medborgarträffar på flera orter.
Under våren ska nämnderna ta fram sina handlingsprogram för en starkare demokrati. Arbetet ska vara klart till den 10 april och tanken är att målen ska antas vid fullmäktiges sammanträde i maj.
Majlis Johansson poängterar att det inte bara får bli en pappersprodukt som snart glöms bort. För att undvika att det blir en hyllvärmare ska det demokratiska arbetet redvisas varje år till kommunfullmäktige.