-- Att påminna om demokrati och människors lika värde är ett ständigt pågående arbete. Där får vi aldrig slå oss till ro, säger Erik Björklund i samarbetsgruppen Vänskap över alla gränser.
Den officiella minnesdagen, som från och med i år är proklamerad av FN, är fredagen den 27 januari. Men Kinda tjuvstartar redan kvällen före med ett fackeltåg där kommunanställda och folkvalda politiker marscherar från Stora torget i Kisa till Folkets hus.
Där bjuder Teaterföreningen Superb på föreställningen "Molnfri bombnatt" efter manus av författaren Vibeke Olsson. Monologen framförs av amatörskådespelaren Eva Gustafsson, Ljungsbro.
-- Den handlar om de goda människornas tystnad och skuld, och hur propaganda och lögner hjärntvättar människor successivt.
Under kvällen får publiken också möta Mietek Grocher, Västerås, som överlevde krig och koncentrationsläger. Hans berättelse är ett viktigt inslag, säger Katarina Saint Cyr, samhällslärare vid Värgårdsskolan i Kisa.
-- Han är av få överlevande som vågar och kan berätta.
Manifestationen fortsätter dagen därpå. För Värgårdsskolans elever innebär det möte med Mietek Grocher, föreläsningar, samtal, diskussioner och föreställningen "Molnfri bombnatt".
Men även den stora allmänheten kan visa sin solidaritet och sympati för demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. I Kisa bibliotek serveras sopplunch för magen, musik för örat och bokbord för tanken.
Katarina Saint Cyr understryker vikten av att det inte bara är skolan som riktar uppmärksamhet och tankar mot minnesdagen.
-- Det är ingen rättighet att blunda. Tänd ett ljus på arbetsplatsen eller håll en tyst minut. Det är lätt att dagen bara passerar förbi annars.