Det säger Jimmy Bexell, trafiksamordnare i Kinda kommun, och Jan-Anders Johansson, trafikplanerare vid Öst- götatrafiken. De är konstruktörerna till Kindatrafiken där alla resor i kommunen linjeläggs enligt en gemensam tidtabell. Det innebär att resenärer från och med halvårsskiftet kan åka med ordinarie linjetrafik, särskild kollektivtrafik (färdtjänst och kompletteringstrafik) och skolfordon.
Målet är att utnyttja de fordon som finns maximalt.
Det betyder också att personer med rätt till färdtjänst måste anpassa sig till tidtabellens avgångar.
-- Det blir sämre för dem som har färdtjänst. I dag kan de åka när som helst, men det kan de inte efter den förste juli, säger Jan-Anders Johansson.
Beroende på var man bor och vart man ska åka går sista turen mellan klockan 17 och 20. Därefter gäller taxi eller att vänner och släktingar ställer upp. Resenär som kräver specialfordon behöver inte punga ut med mer än vad en ordinarie taxiresa skulle ha kostat.
Mellanskillnaden betalas av kommunen.
Försämringen inom färdtjänsten oroar Marita Malmström i Rimforsa. Hon är fullständigt beroende av att färdas i anpassade fordon som den kommunala färdtjänsten tillhanda- håller.
"I dag har Kinda kommun en kommunal färdtjänst som ger mig och andra gravt funktionshindrade möjlighet att fullt ut delta i både föreningsliv och andra sociala aktiviteter helt i enlighet med vad bland annat socialtjänstlagen kräver. Att införa tidtabeller som innebär att man till exempel skulle vara tvungen att åka hem från en kurs, ett sammanträde, ett 50-årskalas och så vidare senast klockan 20 strider inte bara emot socialtjänstlagens intentioner om funktionshindrades rätt till full delaktighet i samhället utan också mot de mänskliga rättigheterna", skriver hon i ett brev till kommunstyrelsen.
Men enligt Jan-Anders Johansson bryter inte kommunen mot färdtjänstslagen. Bussarna som ingår i Kindatrafiken är så kallade låggolvsfordon där resenärerna kan gå eller rulla in direkt från trottoaren. De har plats för 20 personer samt rullstolar och rullatorer.
Dessutom finns möjligheter att få färdtjänst även utanför ordinarie tidtabell.
-- Här ingår resor i samband med förtroendeuppdrag i politiskt parti eller förening samt studier och arbete. Däremot går det inte att få dispens för att åka till en bekant och dricka kaffe, säger Jan-Anders Johansson.
Han tror inte att dispenserna blir särskilt många.
-- Av de cirka femhundra som har färdtjänst i Kinda är det ett fåtal som är aktiva utanför hemmet på kvällstid.
Innan den nya kollektivtrafiken drar i gång väntar informationskvällar i Rimforsa, Kisa och Horn samt för kommunens pensionärs- och handikappråd.
Kindatrafiken drivs som ett projekt under fem år och är ett samarbete mellan Kinda kommun. Östgötatrafiken och Östsam (tidigare Trafikrådet).
Under resans gång ska inblandade parter kontinuerligt utvärdera Kindatrafiken tillsammans med kommunens pensionärs- och handikappråd.
Intresset är stort från övriga kommuner i landet eftersom Kinda är bland de första att samordna sin kollektivtrafik.
FOTNOT: Gratistrafiken i Kisa tätort fortsätter även efter den första juli. Liknande trafik kan bli aktuell i Horn och Rimforsa under 2004.