Ny ordning på bruket

Ett företag som vill vara bäst i branschen, undviker att anställa rökare och ber personalen att avstå från att organisera sig fackligt. Det handlar om LPC Group, ny ägare till pappersbruket i Kisa.

Samma arbetsgivare här som där. Andy Finney lämnade LPC Group i England 1998. Som arbetare på Duni blir han på nytt anställd hos sin förre arbetsgivare.

Samma arbetsgivare här som där. Andy Finney lämnade LPC Group i England 1998. Som arbetare på Duni blir han på nytt anställd hos sin förre arbetsgivare.

Foto: Fotograf saknas!

Kisa2002-09-07 07:07

Bilden av det engelska familjeföretaget i Leicester som grundades 1982 ges av Andy Finney. Han arbetade hos LPC 1997--98, skickades på studiebesök till Kisafabriken för att lära sig göra papper av högsta kvalitet, blev förälskad i ortens guldsmed och bestämde sig för att flytta till Sverige.

Han tyckte det var vemodigt att säga upp sig från LPC. Trots arbetsgivarens rökförbud och avvisande inställning till facket.

-- Det kändes som mitt drömjobb på ett företag där allt var sprillans nytt och modernt.

Oroliga arbetskamrater

Efter några år med olika arbeten fick Andy Finney börja jobba femskift på pappersbruket i Kisa. I samband med ägarbytet är cirkeln sluten och återigen ingår han i personalen hos LPC.

-- Flera på mitt skift är lite ängsliga och frågar mig om LPC som arbetsgivare. Men jag är inte orolig. Ju längre det har diskuterats en försäljning, desto mer säker har jag blivit på att den är nödvändig för brukets framtid.

Han ser LPC som ett kapitalstarkt företag med stora ambitioner.

-- LPC vill vara bäst och att de nu satsar pengar på Kisafabriken beror på att de vet att det bästa papperet i världen produceras i Sverige.

Som Corren berättade i går är Conny Karlsson, ordförande i Pappers, nöjd med ägarbytet. Att LPC-ledningen skulle vara restriktiv mot fackligt arbete har han inte hört talas om.

-- Men det fungerar ju inte här. Vad man från LPC:s sida har sagt är att man tar regelverk och lagstiftning som finns här. Med sin första utlandsetablering tycks de införstådda med att lära sig en ny kultur.

Han är glatt överraskad över att ett utländskt företag vill etablera sig i Sverige för en satsning i Europa. I synnerhet när LPC också har sneglat mot länder som Italien, Slovenien och Polen.

Bättre lokal styrka

Conny Karlsson är inte ängslig för att insyn och inflytande minskar. Trots att ägarna sitter på andra sidan Nordsjön.

-- Historiskt sett har vi varit i ett vakuum några år där ledningen med teknik och ekonomi har suttit i Skåpafors.

-- Får vi en egen organisation och ledning blir det bättre lokal styrka än någonsin där diskussionen mellan fack och företag kan ske direkt.

Du menar att makt och inflytande kommer närmare Kisa igen?

-- Ja, här får vi större betydelse i och med att vi blir en del av LPC:s kärnverksamhet. I Duni fick vi hålla till i ytterkanten.

Nyanställningar

Enligt uppgifter till Corren vill LPC utveckla Kisafabriken under namnet Swedish Tissue. Bland annat genom att eventuellt byta ut en av pappersmaskinerna och bygga upp en konverteringsanläggning igen.

Får pappersbruket dessutom tillstånd av miljödomstolen senare i höst att fördubbla pappersproduktionen är utsikterna stora för nyanställningar.

Frågan är om de som röker har nån chans då. Annars kan de göra som Andy Finney när han fick jobbet hos LPC 1997.

-- Jag ljög faktiskt när de anställde mig och vi var några stycken som smög ut och tog ett bloss ibland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om