Nya steg för gröna näringar

Bär du på en idé kring mat, natur och närhet. Sätt då ett kryss i almanackan den 3 oktober.

Pådrivare. Carolina Ericsson, Barbro Bragée, ordförande i Kindamat, och Ylva Wall. Arbetet för ännu mer lokalt producerad mat går vidare under hösten.

Pådrivare. Carolina Ericsson, Barbro Bragée, ordförande i Kindamat, och Ylva Wall. Arbetet för ännu mer lokalt producerad mat går vidare under hösten.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2017-09-20 05:00

Då bjuder föreningen Kindamat till bords i Kisa bibliotek.

På menyn: Fem föreläsare som ska berätta om sina kunskaper, erfarenheter och klokskaper som egna företagare.

Flera av dem har bytt yrkesbana helt. Från välbetalda jobb till en tillvaro där idéer, intresse och lustkänsla har slagit rot.

Som Gunnar Emanuelsson och hans Nääs bryggeri i Ydre och Karin Lorins vedugnsbageri i Maspelösa.

Eller Lena Gunnarsson vid Stebbarps gård på Torpön, Åke Nilssons Krydderikrokus i Adelöv utanför Tranås och Lars Johanssons bi- och honungsfirma i Vimmerby.

Nu kommer de som inspiratörer för dem som bär på idéer, men som inte vet eller vågar gå vidare.

För de finns, enligt Carolina Ericsson, projektledare för föreläsningskvällen.

– Flera medlemmar i Kindamat har fått frågor som "hur gjorde ni?" och "hur går man vidare?".

Målet är att dels få fler företagare inom de gröna näringarna, dels fler medspelare inom näringslivet i Kinda.

Ylva Wall från Växtkraft Kinda ska vara på plats i biblioteket för att berätta om vilka företagsstöd som finns.

Efter föreläsningskvällen går det även att få hjälp och stöd av Eva Torell och Roland Frithiofsson vid Nyföretagarcentrums kontor i Kisa.

Oavsett i vilken fas man befinner sig. Dessutom är rådgivningen konfidentiell, gratis och oberoende.

Med andra ord är förutsättningarna goda för den som vill förverkliga sina drömmar. Eller delar av dem.

Eller som Carolina Ericsson säger:

– Det är aldrig för sent.

Hon utlovar dessutom en "jättebra" överraskning under kvällen den 3 oktober kl 19.

Utveckla och bevara

Kindamat har som mål att utveckla och bevara matkulturen.

Föreningen verkar för att fler människor ska bli medvetna om matens innehåll och hur det påverkar miljön.

Målsättningen är ett hållbart samhälle och ökad produktion av livsmedel.

Kindamat har 23 medlemmar som arbetar med produktion och förädling inom gröna näringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om