Det var ord och inga visor när föreningen Kindamat bjöd in till temakväll om fisk och vatten i Kuben i Kisa på onsdagen.
– Livsmedlet vatten är det viktigaste jag vet, sa Reinhold Castensson, senior professor vid Linköpings universitet.
Sakta men säkert droppade hans kunskaper som duggregn över publiken. Om kretslopp, vattenmängderna i oceaner, landisar, sjöar och vattendrag. Men också om en ojämn fördelning över jordklotet. Med underskott vid Stenbockens och Kräftans vändkrets och brist i länder som Kanada och USA.
– Vi är lyckligt lottade i Sverige.
För god hälsa och hygien krävs 2 000 kubikmeter vatten för varje människa i världen per år. Så mycket finns inte i dag.
– Vi är nere på 1 720 kubikmeter och kakan blir mindre.
Dessutom försämras vattnets kvalitet. Det ska EU-direktivet för vatten sätta stopp för. Målet är god status i vattenförekomst år 2027.
I Kinda är läget gott, enligt Kindas miljö- och byggchef Yngve Blomberg.
– Vi har god ekologisk status i våra sjöar och nästan alla har fantastisk vattenkvalitet.
Undantaget är Nimmern som mer eller mindre kollapsade av övergödning på 1990-talet. Jan Gustafsson berättade om försöken med reduceringsfiske i sjön sedan 2011. Runt 65 ton vitfisk har plockats bort. Visserligen har siktdjupet ökat en aning, men mer vitfisk måste bort för att sjön ska bli mer rik på syre.
Fisk innehåller kvicksilver. Staffan Åkerblom vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) berättade att det undanglidande och giftiga grundämnet finns både naturligt och i form av utsläpp. Utsläppen av kvicksilver är förhållandevis låga i Sverige medan de är gigantiska i Kina.
Trots det är halterna av kvicksilver högre i svensk fisk än i fisk från vattnen i Kina.
Enligt Staffan Åkerblom är en av förklaringarna att kvicksilver förekommer i gasform och flyttar sig mellan kontinenterna. När det når Sverige tas det upp av de stora skogarna och blir en del av kretsloppet.
– Men undvik inte att äta fisk. Det är god och nyttig mat. Även om det finns kvicksilver.
Blir man då klok och frisk av fisk? Ja, enligt Jana Pickowa, SLU, är det bra mat för nervsystem och hjärna tack vare att fet fisk som lax, makrill och sill innehåller fettsyran Omega 3. Utan den ökar risken för diabetes, benskörhet och hjärt/kärlsjudomar.
För säkerhets skull bjöds publiken på gäddpaté, Sommaströmming och rökt sik.