- Politikerna får bestämma hur de vill, men vi kräver att de informerar oss innan det står i Corren, säger Anki Bexell, kokerska.
31 personer arbetar inom kostenheten i Kinda kommun. Åtta av dem återfinns i Bäckskolan. I tisdags kväll träffade kokerskor och ekonomibiträden den parlamentariska kostkommittén, ledd av Bengt Nordin (m). Mötet ägnades till stor del åt Correns artikel den 8 februari. Där berättade Bengt Nordin att kommittén beslutat bjuda in tjänsteföretaget Sorexho "för att få en bättre inblick i företagets verksamhet". Nordin uteslöt inte att Kinda kan följa i Åtvidabergs fotspår och privatisera kostverksamheten.
- Sånt vill vi höra direkt från kostkommittén, det ska vi inte behöva läsa i Corren först, säger Bitte Raneland, ekonomibiträde.
- Men jag är inte förvånad, kosten i Kinda har utretts i snart tjugo år men det är aldrig någon som lyssnar till vad vi har att säga.
Beskedet att kostkommittén träffar representant för Sorexho i mars väcker frågor och gödslar oron hos de anställda.
- Om Sorexho tar över, vad betyder det för våra jobb, frågar Anki Bexell.
- Även om ingenting är bestämt så finns oron där hela tiden.
De kostanställda framförde ett orubbligt krav till politikerna i kostkommittén:
- Vi kräver att få ta del av kommitténs förslag innan den presenteras i tidningarna, och det lovade politikerna. Några av oss ska vara med vid mötet med Sorexho.
De åtta "mattanterna" i Bäckskolan fixar käket till kommunens skolor och barnomsorg. De åtta utgör ett väl sammansvetsat gäng och trivs med sitt arbete. Britt-Marie Lindholm, ekonomibiträde, är veteranen framför andra.
- Jag har arbetat 37 år i kosten och tycker fortfarande att det är lika roligt.
- Trots arbetskamraterna, lägger hon till, plirar med blicken och brister ut i ett hjärtligt skratt tillsammans med sina kollegor.
Kostutredningar har kommit och gått sedan slutet av 1980-talet. Kök har lagts ner. Samtliga åtta anställda i Bäckskolan har flyttat på sig mer än en gång.
- Jag var först på Kindagård, sen Danbomsgården och Västerliden, innan jag kom hit, berättar kokerskan Monika Stefansson.
En sak till vill de skicka med till politikerna i kostkommittén: Satsa på ett kök i varje kommundel och avstå från att transportera maten.
I den enkät som besvarades av anställda inom kommunen framfördes viss kritik mot att maten inte är tillräckligt varm.
- Det beror inte på oss, förklaringen ligger i transporterna, säger Anki Bexell.