Oroande många föräldrar langar

Nästan hälften av Kindas 15-åringar uppger att de någon gång har varit berusade. Alkoholen skaffar de genom kompisar, men även föräldrar köper ut till sina tonåringar.

Steget från alkohol till narkotika kan vara mycket kort, säger Tobias Siverholm. Han är bekymrad över tonårsföräldrars liberala syn på rusdrycker.

Steget från alkohol till narkotika kan vara mycket kort, säger Tobias Siverholm. Han är bekymrad över tonårsföräldrars liberala syn på rusdrycker.

Foto: Fotograf saknas!

Kisa2002-09-18 06:18

Det framgår av en undersökning av drogvanor som gjorts i årskurs åtta på Värgårdsskolan i Kisa. Tobias Siverholm, fritids-assistent på skolan har sammanställt svaren som visar att konsumtionen av alkohol ökar. Han konstaterar också att "oroväckande många" ungdomar får tag på rusdrycker genom sina föräldrar.

Langningen omfattar såväl folk- och starköl som starkcider, vin och starksprit. Och det bekymrar Claes-Göran Blixt, fältsekreterare vid socialförvaltningen i Kinda.

-- Det som gör mig orolig är att man från föräldrahåll över huvud taget kan tänka sig att köpa ut till sina ungdomar.

Vuxnas ansvar

Somliga föräldrar försvarar langningen med argumentet att "det är bättre jag köper ut så jag vet att min unge inte dricker hembränt". En olycklig inställning enligt Claes-Göran Blixt som anser att vuxna måste ta bättre ansvar.

-- Bjud inte på alkohol och köp inte ut förrän barnen har fyllt tjugo år.

Tobias Siverholm håller med.

-- Genom att bjuda eller köpa ut suddas gränsen ut mellan vuxna och barn. Att inte våga vara vuxen är en tendens i samhället över huvud taget i dag.

För att komma tillrätta med problemet väntar nu ett intensivt informationsarbete som riktas mot föräldrarna till elever på Värgårdsskolan.

Undersökningen genomfördes i våras efter beslut i det kommunala samarbetsorganet Samo. I gruppen ingår representanter från skolan, socialförvaltningen, polisen, kyrkan, föreningslivet och fritidsförvaltningen.

Skjuta på debuten

Samos mål är att höja debutåldern för alkohol och att ha en nolltolerans när det gäller narkotikabruk bland ungdomar.

En liknande undersökning gjordes 1998 och vid en jämförelse har debutåldern för alkohol sjunkit marginellt, från 13,3 år till 13,2.

Den dominerande drogen bland ungdomar i Kinda är alkohol. Ett fåtal elever säger sig ha provat att sniffa eller använda lugnande mediciner och/eller sömnmedel. Ingen av de 122 elever som svarat på enkäten har använt dopningsmedel.

Narkotika

Fem ungdomar uppger att de har provat narkotika i form av hasch eller marijuana.

Jämfört med 1998 är det fler 15-åringar i Kinda som röker och snusar. Det gäller både killar och tjejer.

Frågeformuläret har tagits fram av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Vid sidan av droger och tobak har eleverna också yttrat sig över hur de trivs i skolan. Här är siffrorna övervägande positiva och endast tre har svarat "ganska dåligt" eller dåligt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om