Psykisk ohälsa ökar bland unga

Ungdomsmottagningen i Kisa går mot bättre tider. Med ökad tillgänglighet och insatser för att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Foto: Johan Heikensten/arkiv

KISA2017-11-10 05:00

Vägvisare är ungdomsmottagningen i Linköpings kommun och arbetet finansieras med stöd av statliga pengar (se faktaruta).

Uppdraget omfattar åren 2016–2018 och är inriktat på insatser inom området psykisk hälsa.

Det vänder sig främst till ungdomar mellan 13 och 25 år i kommunerna Linköping, Kinda och Åtvidaberg, säger Lisa Carlsson, kurator vid ungdomsmottagningen i Linköpings kommun.

Varje kommun får varsin mindre summa pengar.

– För att det ska kunna bli något skickar Kinda och Åtvidaberg sina bidrag till Linköping som får ansvara för arbetet.

Främst gäller det insatser för ungdomar i årskurs nio och gymnasiet, säger Lisa Carlsson, kurator vid ungdomsmottagningen i Linköping.

Arbetet inleddes i början av oktober.

– Vi tittar på vilka förebyggande arbeten vi kan göra för att nå största möjliga grupp. Det handlar om få timmar för att fånga många ungdomar.

I Kisa finns redan en pionjärgrupp med flickor som jobbar med att hantera sin vardag för att förebygga psykisk ohälsa.

– De gör olika övningar i stresshantering och samtalar om det social trycket utifrån och insikten om att inte vara ensam i sina tankar, säger Lisa Carlsson.

– De träffas fem gånger. Därefter blir det en ny grupp och tanken är att även killar kan vara med.

Samtalen och övningarna leds av kurator Sara Jarledal. Hennes arbetstid är en konsekvens av statens intentioner för att främja psykisk hälsa, förebygga ohälsa och för göra insatser till de som behöver vård och stöd. Vid minst ett av tillfällena ska även en barnmorska delta.

Sara Jarledal kommer även att finnas till hands vid ungdomsmottagningen vid Kisa vårdcentral. Där tjänstgör barnmorskan Ulrica Danielsson och hon är glad över förstärkningen.

– Det känns fantastiskt att få en kurator för samtal och grupper.

Samtidigt får ungdomsmottagningen i Kisa mer generösa öppettider.

– Jag är på vårdcentralen varje onsdag (9.00–16.45). På förmiddagarna har jag tidsbokade besök som ungdomarna ringer och bokar in. Eller som jag har bokat in när jag träffat ungdomarna på drop in. På eftermiddagarna (14.00–16:30) har jag drop in–tider, säger Ulrica Danielsson.

Förbättringen välkomnas av Elisabeth Negga, utvecklingsledare vid socialförvaltningen i Kinda.

– Det är mycket positivt. Vi ser att den psykiska ohälsan bland unga ökar, vilket inte är så konstigt om man ser vilka krav som ställs på alla i samhället. Inte minst den social stressen att ständigt vara till hands.

– Syns man inte finns man inte.

För ungas bästa

Staten och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har årligen under flera år träffat överenskommelser inom området psykisk ohälsa/hälsa.

En av dem har som syfte att skapa förutsättningar för att främja psykisk hälsa och förebygga ohälsa för ungdomar och unga vuxna.

Målsättningen är att fler unga än i dag ska vända sig till ungdomsmottagningen som en första ingång för råd och stöd för enklare psykisk ohälsa.

Uppdraget innebär att ta fram idéer till ökad tillgänglighet och kännedom om ungdomsmottagning. Dels i samverkan med ungdomar, dels med andra personer som är viktiga för ungdomar.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om