Resan kostar minst 500 kronor

Det kostar multum att åka taxi på kvällar och nätter i Kinda. Enbart framkörningsavgiften är 500 kronor. Sedan tillkommer sedvanligt taxameterpris.

Kisa2003-08-20 04:37

Det är bristen på taxibilar i Kisa som är anledningen till det höga respriset. Sedan den 1 juli är chaufförerna fullt sysselsatta med så kallade samhällsbetalda resor. Allt enligt avtal med kommunen där uppgift är att sköta om den så kallade Kindatrafiken som omfattar kollektivtrafik, färdtjänst, kompletteringstrafik, skolskjutsar och sjukresor.

Vid dagens slut måste chaufförerna ta ut lagstadgad vila.

- Vi har bestämda regler när det gäller körtider. Därför är vi tvungna att ta hjälp av Taxi kurir Linköping, säger Tomas Karlsson, vd för TK buss & taxi i Kisa.

Automatisk överkoppling

Den som kvälls- eller nattetid ringer taxinumret 710 35 för att bli skjutsad inom Kinda kopplas automatiskt över till Taxi kurir Linköping.

- Vi har möjlighet att skicka en bil, men då är framkörningsavgiften 500 kronor och sen tillkommer taxameterpris, säger Madeleine Larsson, telefonist vid Taxi kurir.

Det kan jämföras med framkörningsavgiften på 30 kronor som resenärer i Linköping med omgivning får betala till eller från krogen eller 50-årsfesten. Med en stor portion tur går det att slippa femhundringen i framkörningsavgift.

- Har man flyt kan det redan finnas en bil i Kinda som vi kan dirigera om, säger Madeleine Larsson.

Samtidigt står Kisas tre kvarvarande taxibilar stilla. Men att anställa chaufförer med nattjour blir alldeles för kostsamt, enligt Tomas Karlsson.

- Skulle vi ha en anställd mellan tio på kvällen och sex på morgonen kostar det nära två tusen kronor med sociala avgifter. Vardagsnätter skulle vi inte köra in en krona, under helgerna kanske det skulle bli 700--800 kronor.

Anhöriga skjutsar

Enligt Tomas Karlsson har Kindabornas taxivanor förändrats radikalt de senaste 20 åren.

- När jag började köra taxi 1981 var det dans med fullt ös på Horns hotell, Rimforsa motell, Kisa Folkets park och Folkets hus. Då hade vi tre bilar i Horn, sex i Kisa och fyra i Rimforsa och det var knappt vi hann med ändå. I dag är alla de där festerna borta.

Frågan är vart alla andra taxiresor har tagit vägen. Den korta, men bekväma turen från bostaden till festen på Kisa wärdshus en blåsig och kall vinterkväll. Eller den sköna turen hem efter att ha klivit av tåget eller bussen vid Kisa station.

- Jag vet inte, men jag tror att det är anhöriga som ställer upp.

Tomas Karlsson berättar att taxisituationen är den samma på flera mindre orter i Östergötland: Ödeshög, Ulrika, Ljungsbro, Gistad, Linghem ...

- Taxi är inte vad det har varit och det är en tråkig utveckling. Jag är övertygad om att vi går mot en tid där taxi bara kör där det finns folk, det vill säga i städer.

Risk för ökad rattfylla

Från polisens sida ser man med oro på taxibilarnas tynande tillvaro på landsbygden. Lars-Jonney Johnsson är närpolischef i Kinda/Ydre.

- Risken att folk frestas att ta egen bil, trots att man har druckit alkohol, blir större.

- Jag kan också tänka mig att det kan gynna svarttaxi. Det är inte bra med tanke på de krav som ställs på taxirörelsen när det gäller förarens utbildning och bilarnas säkerhet. I en svarttaxi utsätter du dig som passagerare för en risk. Dessutom är det olagligt att köra andra mot betalning.

Lars-Jonney Jonsson påpekar också att polisen sedan flera år uppmanar människor att ställa bilen och åka taxi eller kollektivt i samband med fester.

- Men den möjligheten är ju utesluten här i Kinda nu.

Undantag för Knutters

På lördag kommer mc-rockarna Kenneth & the Knutters till Kisa Folkets park. Tusentals personer kommer att sjunga med i låtar som "Tankad, packad och klar". Men sen gäller det att ta sig hem också.

- Då har vi minst tre bilar som står vid parken, säger Tomas Karlsson.

Och framkörningsavgiften?

- Den blir 100 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om