Revanschbegär efter Skolverkets dystra rapport

Foto: Fotograf saknas!

KISA2006-12-09 00:00

- Vi är inte alls så här dåliga, säger hon och hela ansiktet lyser av revanschlusta.

Corren berättade i går att ovanligt många elever lämnade högstadiet på Värgårdsskolan i somras utan betyg i ett eller flera ämnen.

- Självklart ska vi ta till oss av kritiken även om den känns lite orättvis. Nu ska vi titta på siffrorna och verkligen tolka resultaten.

Tre ämnen i fokus

Enligt skolans rektor Jonas Gårdstam är det tveksamt om statistiken stämmer. Men oavsett vilket: Osedvanligt många i den senaste avgångskullen saknar fullständiga betyg.

Agneta Gatel ser en förklaring i de senaste årens skolpolitik både på nationell och kommunal nivå.

- Det är den oerhörda fokuseringen på kärnämnena svenska, engelska och matte. De är viktiga och ger behörighet till gymnasiet, men vi har samtidigt fått en treämnesskola som har gått ut över andra ämnen.

Agneta Gatel vill därför se mer övergripande undervisning i samhälls- och naturvetenskap där kärnämnena hela tiden finns med.

Kinda har färre lärare jämfört med riksgenomsnittet: 7,5 lärare per hundra elever mot 8,5.

Hur påverkar det studieresultaten?

- Självklart är det så att det är svårare för en lärare att stötta enskilda elever om det samtidigt är stora klasser. Så visst måste vi titta på lärartätheten.

Bra på gymnasiet

Kinda-ungdomar som ändå tar sig in på gymnasiet klarar sig samtidigt riktigt bra. Enligt en färsk undersökning från Lärarförbundet ligger Kinda på fjärde plats i landet när det gäller elever som fixar sina gymnasiestudier inom fyra år.Kanske ligger ribban för godkänt betyg högre i Kinda än i andra kommuner.

- Ohh, det har vi diskuterat jättemycket. Jag stöttar lärarna att inte sänka kraven. Det är bara en björntjänst om vi släpper i väg elever som sedan misslyckas på gymnasiet.

- Vi sätter en ära i att ett G (godkänt) ska vara ett G.

Frågan är om Kinda kan få bättre siffror vid Skolverkets nästa mätning.

Det är Agneta Gatel övertygad om.

- Kompetensen finns och jag vidhåller att lärarna gör ett hästjobb. Och vi ska bli bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om