Kommersen på Stora torget har ökat rejält de senaste åren. Fler försäljare, större utbud av varor och mer folk som lockas till marknadsstånden som slår ut i full blom varje fredag.
-- Det går bara bättre och bättre, säger Claes Bockerud, Linköping, som säljer frukt och grönsaker året runt.
Strax intill står flera försäljare som kränger kläder. Det kan Johan Isaxon, föreståndare för Sandströms modehus på andra sidan gatan, se genom butikens skyltfönster. Klädknallarnas utbud borde sticka honom i ögonen. Men inte.
-- Torghandeln är ett trevligt inslag som uppskattas av många och som drar folk till Kisa. Om den togs bort skulle vi och även andra kanske tappa kunder.
Som lokal ordförande i intresseorganisationen Svensk handel har han dock till viss del andra ögon på torghandeln.
-- Jag hör ibland att den konkurrerar och frågan diskuteras ibland på våra möten.
En som definitivt inte gillar konkurrensen från knallarna är Lollo Skoglund i Kisa blomsterhandel.
-- Det här är illojal konkurrens. Här pratar man om att kommunen ska värna om Kisas butiker. Samtidigt hyr man ut torgplatser billigt till hand- lare som tar våra kunder. Dessutom blir hela torget ockuperat och det finns inga parkeringsplatser kvar för dem som vill besöka affärerna.
På torgdagarna är det i det närmaste tomt i Lollo Skoglunds butik. Samtidigt går utplanteringsväxter, krukväxter och snittblommor åt som smör på torget.
Kisa blomsterhandel klarar sig tack vare utbildade florister som kan konsten att binda kistdekorationer till begravningar, bröllopsbuketter och andra blomsterarrangemang i samband med högtider.
-- Men om jag måste sluta, vad händer då?
Lollo Skoglund funderade allvarligt på slå igen blombutiken, men har nu bestämt sig för att fortsätta. Och flytta. Från Stora torget till Eriksborg vid Storgatan. Lägre hyra och samtidigt tillgång till större lokaler är de främsta anledningarna.
Förutom blommor och kläder är fisk, frukt, grönsaker, bröd och trädgårdsmöbler populära varor som Kindaborna köper med sig hem på fredagarna. Varor som annars finns i livsmedelsbutikerna eller andra affärer bara några stenkast bort.
Trots det är Ica-hallens föreståndare Magnus Andersson enbart positiv.
-- Det drar folk till orten, men jag har förståelse för att vissa branscher drabbas.
Torget som marknadsplats har fått allt större betydelse även om en viss avmattning märks i år. Det soliga och varma vår- och sommarvädret till trots pekar det mot att färre knallar kommer till torget vilket i sin tur leder till minskade intäkter för kommunen.
-- De fasta handlarna är trogna, däremot kan det vara så att de tillfälliga knallarna är färre, säger arbetsingenjör Roger Erlandsson på kommunens gatuavdelning som ansvarar för torghandeln.
-- Därför måste vi försöka utveckla torghandeln. Det kan vi göra genom att underlätta för handlarna och ge en ännu bättre service. Dels med tillgängligheten till el, dels att de lättare kan bli av med sitt avfall.