-- Kötiderna till skelett- och ledröntgen kommer att öka kraftigt, säger professor Klas Måre som varit med om att ta fram förslaget.
-- Men även en del lungröntgen görs i dag i Kisa, så även den biten drabbas av längre köer.
Klas Måre förklarar att patienterna vid en nedläggning i stället får ta sig till andra platser för att bli röntgade, och då det inte blir större resurser på andra håll inom östgötalandstinget kommer kötiderna att förlängas.
-- För den som har ske- lett- och ledbesvär innebär det förlängt lidande. För den som är sjukskriven kan det också ta längre tid att kom- ma tillbaka till jobbet.
-- I de fall det kan röra sig om cancermisstankar måste dock röntgen ske snabbt.
Vad sker med all utrustning vid en avveckling?
-- Modern utrustning kan användas på annat håll inom vårt landsting, och så finns det också en marknad för använt material.
Klas Måre betonar att det är landstingspolitikerna som sist och slutligen tar beslut om vilka verksamheter som skall läggas ned runt om i länet. Det totala sparkravet ligger på 300 miljoner kronor.
Röntgensköterskan Agneta Stille och undersköterskan Margareta Gustavsson preciserar:
-- I år blir det totalt 12 000 undersökningar, och vart ska alla dessa patienter ta vägen om det blir avveckling?
Men varken Agneta eller Margareta tror på nedläggning. Den anser att arbetat fungerar så bra, och är så välbehövligt, att "politikerna bara inte kan ta ett nedläggningsbeslut".