– Vår förening ska försöka upptäcka om spelare och ledare upplever otrygghet. Vi vill att det upptäcks i tid så att vi kan vidta lämpliga åtgärder, säger fotbollsföreningens ordförande, Thomas Blixt.
Under rubriken "Skapa trygga idrottsmiljöer" höll Jonas Pihl från studieförbundet Sisu en föreläsning för närmare 50 ledare i Kisa BK. Tanken är att arbetet ska utmynna i en handlingsplan.
– Vi har fått en inblick i hur man kan se om det finns någon ungdom som känner sig utanför, säger Thomas Blixt och fortsätter:
– En ledare i Kisa BK måste signalera till vår ungdomsgrupp om någon far illa. Om det handlar om mobbning eller sexuella trakasserier ska ungdomsgruppen ta det vidare till styrelsen.
Enligt Jonas Pihl blev det ett uppvaknande för idrottsrörelsen när höjdhopparen Patrik Sjöberg i en bok berättade om de sexuella övergrepp som han utsattes för som ung. Medvetenheten om problemet har ökat.
– Jag betonar vikten av det förebyggande arbetet. Som förening ska man stå rustad innan olyckan har skett. Det gäller att ha tydliga handlingsplaner och tänka igenom hur man ska agera.
Vad bör en förening tänka på?
– Den enskilda ledaren ska veta vart man vänder sig. Det ska inte läggas på en enskild ledare att göra en anmälan, utan det ska ligga på föreningen.
Finns det ett stort intresse bland landets idrottsföreningar för den här typen av kunskap?
– Bland ideella ledare hamnar ofta fokus på själva idrotten. Ofta är det föreningar som vill lite mer och som tar ett samhällsansvar som efterfrågar den här typen av utbildningar.