"I samband med koalitionen agerar partiet på ett sätt som stör både det interna och externa förtroendet (--).", skriver Torbjörn Nilsson och pekar på hur Kindapartiet under den förra mandatperioden svek löftet om oberoende och backade i kravet på att avskaffa kommunalrådsposten.
Corren skrev i höstas om Kindapartiets svåra läge med få medlemmar och ett svagt väljarstöd. En situation som kan leda till partiets död efter snart tolv år i kommunpolitiken i Kinda.
I sin uppsats har Torbjörn Nilsson bland annat tagit del av en rad artiklar om Kindapartiet i Corren och Kinda-Posten. Dessutom har han intervjuat aktiva Kindapartister, sympatisörer som hoppat av och representanter från andra partier. Och han tycker sig se ett mönster i svaren.
De fortfarande verksamma medlemmarna "intar en försvarsposition, och har svårt att kritisera sitt agerande i ett arbete som de står mitt uppe i".
Desto mer frispråkiga är före detta medlemmar och företrädare för andra partier. Framför allt betonar de partiets brist på ideologi, den svaga insatsen i koalitionen, den interna splittringen och en "undermålig" organisation. Ingredienser som i sin tur har lett till stora svårigheter att rekrytera nya medlemmar.
Efter valet 1998 finns 141 lokala partier i Sverige. Nästan varannan kommun har ett eller flera av dem. I 64 kommuner har ett lokalt parti en vågmästarroll mellan de politiska blocken.
Lokala partier bildas ofta som protestpartier. Motiven kan variera från allmänt politikerförakt till en för många kommuninvånare angelägen fråga. Eller ett försök till förnyelse av demokratin.
Torbjörn Nilsson ser Kindapartiet som en blandning av ett enfrågeparti, kommunens väl-parti och demokratiförnyare.
Men efter valframgångarna 1991 och 1994 och därefter det stora valfiaskot 1998 är framtiden ytterst oviss för Kindapartiet. Torbjörn Nilsson konstaterar i sin uppsats att de tidigare eldsjälarna har förvandlas till "vanliga" politiker, hur de tröttnar på det politiska systemet och hur partiet genomför ett "misslyckat" generationsskifte.
Och Torbjörn Nilssons slutkläm blir att Kindapartiet "klarar inte av att sitta i regeringsställning, deras position är opposition."
Partiet håller sitt årsmöte i mars och då avgör medlemmarna om det blir en avveckling eller inte.