En sommarkväll med paddling vid Kisaån

Kisaån vid Vråken är full av människor. Här ska internationella kvinnoföreningen i Kinda och Somaliska samhällsutvecklingsföreningen testa att paddla. Kisas scouter är på plats för att hjälpa till.

Qaali Mohammed Ahmed är ute och paddlar med sin bror och pappa.

Qaali Mohammed Ahmed är ute och paddlar med sin bror och pappa.

Foto: Märta Svensson

Kisa2021-07-02 10:00

Carin Ängmo sitter i styrelsen för IFK, Internationella kvinnoföreningen i Kinda.

– Det var scouterna som erbjöd oss och den somaliska föreningen att testa på att paddla. Många som är här ska paddla för första gången. Man ser att de är så lyckliga så att de strålar.

Sahiara Matar sitter också i styrelsen för IFK i Kinda. Hon berättar att många av de som är här inte kan simma. 

– Vissa som har bott i stora städer har aldrig varit vid vatten. Några har bott i byar vid havet. 

När Sahiara Matar blev inbjuden av scouterna ringde hon direkt till sina vänner och den somaliska föreningen. 

– Barnen sitter mycket hemma med mobilen. Vi vill att de ska ut och göra saker, speciellt de som är från andra länder. De har inte lika mycket vänner och ingen släkt här. Därför är det scouterna gör så viktigt. 

Samow Abdi, ordförande för Somaliska samhällsutvecklingsföreningen, är glada att IFK i Kinda frågade om de ville med. 

– Det här är en fantastisk aktivitet, speciellt för nysvenskar. Det är härligt att höra somaliska, arabiska och svenska tillsammans. Det är ju det här vi vill, att komma in i samhället. 

Samow Abdi berättar att i hans hemland, Somalia, finns det inget föreningsliv. Därför är han så tacksam till scouterna som han tycker gör ett väldigt bra jobb. Samow Abdi berättar att i deras hemland finns det inte lika mycket vatten som det gör i Kinda. 

– Det är inte så många som kan simma. Att åka båt, paddla och bada är viktigt för nysvenskar för vi är inte så vana vid vattnet. 

Scoutledaren Ulrika Larsson har haft fullt upp hela kvällen: 

– Det har varit så mycket folk men det är så kul att det finns ett stort intresse.

Förra året fick scouterna idén att låta invånarna i bygden prova på att paddla varje onsdagskväll. Det blev populärt så de ville ha det i år också.

– Vi har velat bredda vår grupp så vi tog kontakt med IFK. Det finns de som inte har vuxit upp med vatten. Därför kan man med små steg ta sig närmare vattnet, som att paddla kanot, säger Ulrika Larsson och fortsätter: 

– Det här är vårt bidrag till samhället. Scouter finns ju över hela världen. Är man scout spelar det ingen roll vart i världen du kommer ifrån. Vi hoppas att fler vill vara med i gemenskapen. Det här är ett bra sätt att jobba med integrering. Här möts människor från olika platser. 

Ulrika Larsson, scoutledare i Kisa, berättade för alla besökare hur man ska bete sig i båten.
Ulrika Larsson, scoutledare i Kisa, berättade för alla besökare hur man ska bete sig i båten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!