Veronica Palm befinner sig på visit i Linköping över dagen och möter på Länsmuséets restaurang. Lunchrushen har ännu inte slagit till och vi tar plats vid ett bord för två vid ett fönster. Utomhus står försommaren i full prakt och solen skiner över staden.
Veronica Palm var riksdagsledamot under många år för Socialdemokraterna. När hon var 6 år flyttade familjen till Kisa och bodde kvar där tills hon flyttade till Linköping under gymnasiet.
– Som alla andra pendlade jag med den där fruktansvärt tidiga morgonbussen i kanske ett halvår. Sedan lyckades jag och några kompisar få tag på en andrahandslägenhet i Skäggetorp, säger hon.
Veronica Palm kom att bo kvar i Linköping i många år och delar av hennes böcker utspelar sig också i staden. För ungefär en månad sedan kom hennes andra bok, "Ett högt pris", som kretsar kring frågan om sexköp.
Huvudpersonen heter Emilia Berg och är en riksdagsledamot som bor i Linköping.
– Jag har ju aldrig varit polis, så jag vet ju inte hur det fungerar inne på en polisstation. Däremot har jag varit riksdagsledamot jättelänge. Därför blev det en riksdagsledamot som fick lösa brotten, säger Veronica Palm.
Hon berättar att läsarna får följa Emilias vardagsliv, som bland annat går ut på att släpa saker fram och tillbaka mellan hemmet i Vidingsjö och övernattningslägenheten i Stockholm.
– Har man små barn och om man är frånskild så spelar det ingen roll om du jobbar på biblioteket eller om du sitter i riksdagen. Det är ändå ett himla meck att få dagarna att funka.
Den kommande veckan ska riksdagen rösta om en skärpning av straffet för sexköp. Förslaget är också något som Veronica Palm tar upp i slutet av sin bok. Röstas förslaget igenom kommer det numera att ingå fängelse i straffskalan för sexköp.
– Det är en bra förändring. Det innebär att man också synliggör brottet. Sedan är det svåra brott att lösa. De kräver enormt mycket spaning eftersom den som är brottsoffret själv ofta upplever att den tjänar på det. Att få henne att vittna är ju ganska svårt och då måste man ha bevis.
Kan det vara så att tröskeln blir högre för att någon ska dömas för brott?
– Jag tror det. Kanske. Men framför allt tror jag att tröskeln för att begå brottet blir högre, säger hon och fortsätter:
– Jag tillhör verkligen inte dem som tror att hårdare straff kommer att lösa alla problem men just i det här fallet tror jag faktiskt det.
I både "Ett högt pris" och föregångaren "Inte alla män" har Veronica Palm försökt att berätta om brott som sker i det fördolda. I den första boken behandlas ämnet våld i nära relation. Hon säger att hon försökt att skapa känslan av att det skulle kunna hända vem som helst.
– Kanske inte att man känner att det här skulle kunna hända mig. Däremot att det skulle kunna finnas i min närhet.
Den senaste boken beskriver hon som en bladvändare.
– Jag tror att om jag hade börjat att skriva när jag var 25 till 30 år, då hade jag varit en mycket sämre författare, säger Veronica Palm.
Framför allt tror hon att hon nog haft mycket större fokus på att skriva "fint". Att hon har andra erfarenheter i ryggen tror hon bidrar till att göra henne till en bättre författare.
– Jag har gjort en politisk karriär och vet att jag kan det och inte behöver bevisa mig för någon nu. Det gör också att det är fruktansvärt roligt att skriva om riksdagsmiljön.