Energikontor sydost i Växjö vill starta en förstudie av godstransporterna på de båda järnvägarna. Målet är att få fler godståg att rulla i sydöstra Sverige.
Kontakter har tagits med sju berörda kommuner och i går träffades representanter från Kinda, Åtvidaberg, Linköping, Vimmerby, Boxholm, Ydre och Västervik i Kisa. Med på mötet var också Fredrik Hagberg, projektledare från Energikontor sydost.
-- Projektet upplevs positivt och alla vill vara med eftersom det är viktigt för kommunerna och hela regionen.
Knäckfrågan är finansieringen av ett arbete som beräknas kosta 985 000 kronor. Förutsättningen är bidrag från EU:s strukturfonder och att kommunerna går in med cirka 450 000 kronor. Vid mötet fick Bo Svensson, näringslivssekreterare i Åtvidabergs kommun, i uppdrag att bolla ärendet vidare till regionförbundet Östsam.
Syftet med projektet är att granska förutsättningarna för godstransporter på sträckan Kalmar--Linköping--Västervik genom att: 4 Kartlägga godsflödet
4 Undersöka vilka krav som företagen ställer på transporterna
4 Inventera spåranläggningar och terminaler
Förstudien över Stångådalsbanan och Tjustbanan är en del i ett större arbete för att samordna godstrafiken i sydöstra delen av landet. Det ska klaras av i ett samarbete mellan flera transportörer. Fredrik Hagberg kallar det för ett brytpunktssystem.
-- Tanken är att samla in gods med lastbilar till öppna terminaler för att sedan transportera varorna med godståg över långa sträckor. Vi vill också koppla ihop det eventuella transportnätet med hamnarna på ostkusten.
Senast den 20 maj ska kommunerna ha bestämt sig för att tillsammans med Energikontor sydost lämna in en bidragsansökan till godsprojektet.