Men det går bra att släcka törsten ändå. Det är förmiddag på högstadieskolan vid Östgötagatan. I skarven mellan två lektioner har Hampus Johansson, Martin Wall och Mikael Johansson blivit törstiga. I ett nafs sveper de en tillbringare med gratis citronvatten.
-- Vi har också infört betydligt nyttigare bröd samt grönsaker och frukt, säger kafévärdinnan Gunnel Laine som står bakom förändringen tillsammans med elevrådet och skolans fri-tidsassistent Tobias Siverholm.
På den nya menyn finns även frukostpaket med yoghurt, juice och smörgås.
-- Tidigare kunde man se elever som kom ut från kafeterian med en läsk och chokladboll redan halv nio på morgonen. Det tror jag inte är en bra start på dagen, säger Gunnel Laine.
Elise Johansson i klass 8 e gillar möjligheten att äta frukost på skolan.
-- Det är inte jämt man hinner äta hemma. Och ibland är man inte hungrig så tidigt på morgonen.
Försäljningen av godis börjar numera inte förrän halv elva på förmiddagarna.
-- Det är bra för man får i sig så mycket socker ändå, säger Madelene Nordin som går i åttan.
Flera av hennes kompisar, som sjunkit ner i kafeterians myssoffa, håller med.
-- Ja, det är bra för annars finns det dom som äter godis som frukost, säger Felicia Blixt.
Den allt mer hälsosamma inriktningen har dock en baksida, och den kan räknas i pengar. Överskottet vid försäljningen i kafeterian går tillbaka till eleverna, men vinsten har minskat ordentligt sedan försäljningen av läsk upphörde.
Det innebär färre tävlande i skol-DM i fortsättningen och en eventuellt bantad version av den traditionella avslutningen för eleverna i årskurs nio.
Det är inget som Simon Sani i klass 8 f tänker på när han köper en rågbulle med ost och gurka. Trots att han nyss slevade i sig en rejäl portion texmex med ris i matsalen strax intill.
-- Jag är hungrig jämt. Då är det bra att det finns mackor. Framför allt om man nån gång inte gillar maten.
Gunnel Laine kommer ibland också med gratis överraskningar som morot i bit eller frukt. På dispens från miljökontoret får hon också fixa och servera äppelkaka eller fruktsallad.
Maria Lundh i klass 8 e suckar av välbehag.
-- Gunnel tänker verkligen på allas bästa.
Men långt i från alla ungdomar i svenska skolor mår bra. En allt högre konsumtion av socker ger skador på tänderna och ökar risken för övervikt och fetma.
Mot bakgrund av den ökade ohälsan bland barn och ungdomar krävde Sveriges tandläkare strax före jul att läsk och godis skulle tas bort ur sortimentet i skolornas kafeterior nästa läsår. I stället ska eleverna erbjudas nyttiga mellanmål.
Uppmaningen gick till de cirka 400 skolledare som ännu inte gjort slag i saken. Värgårdsskolans rektor Jonas Gårdstam är en av dem.
-- Det är en god målsättning och vi är på god väg. Jag är själv för ett sunt sortiment och så här långt har vi fått bra respons från eleverna. Men jag vill ändå diskutera utbudet med elevrådet så att vi inte bestämmer över elevernas huvuden.