Solveig Danielsson har arbetat som barnmorska i Kinda sedan 1989. Under den tiden har barnkullarna minskat kraftigt.
1992 föddes 157 barn i Kisa. Sju år senare var antalet nere i 74 barn, en minskning med 53 procent.
-- Det är en skillnad som motsvarar hela klasser i kommunen. Även förra året föddes väldigt få barn i Kinda, säger Solveig Danielsson.
Första halvåret i år har hon märkt en mindre uppgång på antalet inskrivningar. Solveig Danielsson tror att det är de asylsökande som bidragit till ökningen.
Den minskade nativiteten kommenteras i Kinda kommuns nya översiktsplan som för närvarande är ute på remiss: "Om det inte flyttar in barn till kommunen kommer elevunderlaget att minska i skolorna inom en tioårsperiod och det finns risk för nedläggningar och uppsägning av skolpersonal." I kapitlet om Hycklinge tätort står att skolans bevarande är ett kommunalt långsiktigt mål.
Tore Dahlin har nyligen efterträtt Sonja Johnsson som skolchef i Kinda kommun. Han skulle självklart gärna se att fler barn föddes och att fler barnfamiljer flyttade till kommunen:
-- Visst är den här nedgången ett oroande tecken.
Tore Dahlin betonar vikten av att jobba övergripande för att öka kommunens attraktionskraft. Det gäller också att stimulera till att unga människor väljer att stanna kvar i Kinda.
-- Det handlar både om att peka på pendlingsmöjligheter, ha en god infrastruktur och att göra kulturella satsningar.
Han konstaterar att barnafödandet nationellt sett skjutits allt längre upp i åldrarna.
-- Därför är det viktigt att man har möjlighet att få barnomsorg, och att de unga känner att de har en framtid där de bor.
Kommer kommunen tvingas lägga ned skolor i framtiden?
-- Jag kan inte svara på den frågan. Och eftersom jag är nytillträdd har jag inte formulerat några långsiktiga, konkreta planer, säger Tore Dahlin.