Förslaget som nämnden ska ta ställning till innehåller flera delar:
* enbart leverans av matportioner till Kindagård en gång per dag samtliga dagar i veckan efter förbeställning.
* den nuvarande matsalen hålls öppen som gemensamhetslokal för de boende vid Kindagård.
* kommunalt anställd serveringspersonal upphör, vilket innebär att kaféet avvecklas.
Vinner förslaget gehör ska beslutet justeras omedelbart för att träda i kraft 2 maj.
Diskussionerna om Kindagård sköt fart förra vintern när kommunen ville avveckla kafé och matsal. Dels för att sänka kostnaderna, dels för att det rörde sig om en verksamhet som inte är lagstadgad.
Hotet om nedläggning möttes av kritik från bland andra Kisa PRO, den politiska oppositionen och privatpersoner. Inte minst när handledare inom kommunens LSS-verksamhet ville ta över driften.
Svaret blev ett tvärnej från vård- och omsorgsnämnden som valde att försöka hitta en privat entreprenör. Två intressenter hörde av sig, men drog sig ur diskussionerna tämligen omgående.
Ur ett historiskt perspektiv är Kindagård ett före detta äldreboende som kommunen avvecklade 2006.
”Att kommunen i dag driver café och matsal på Kindagård är en rest från den tid då kommunen drev anläggningen”, skriver Tommy Johansson, tillförordnad chef vid samhällsbyggnadsförvaltningen och fortsätter:
”De hyresgäster som finns på Kindagård idag har hyresavtal med Stiftelsen Kindahus som numera äger fastigheten. Det krävs idag inget biståndsbeslut från vård- och omsorgsnämnden för att bo på Kindagård.
Utifrån kommunallagen är det överlag tveksamt att kommunen driver försäljning och servering av mat och dryck till personer som saknar biståndsbeslut".
I sitt förslag till nedläggning tar Tommy Johansson stöd utifrån två punkter i kommunallagen:
* Likställighetsprincipen som innebär att kommunen inte får särbehandla sina kommunmedlemmar om det inte finns stöd i lag. Utifrån denna princip bör eventuell servering som kommunen erbjuder utan biståndsbeslut vara öppen för alla, inte bara de som bor i lägenheterna på Kindagård.
* Kommunen har en begränsad rätt att driva näringsverksamhet förutsatt att den drivs utan vinstsyfte och avser allmännyttiga tjänster. Kommunen får inte konkurrera med det privata näringslivet.
Enligt källor till Corren höjs röster för att frågan om Kindagård ska tas upp i Kinda pensionärs- och handikappråd innan samhällsbyggnadsnämnden tar beslut.