Snart tillverkas det "underbart läckra" Kisahjärtat igen.
Det är företagarna Ewa Stefansson och Karl-Erik Larsson, Kisa, som har köpt konkursboet efter Kisa pepparkakor i Vadstena AB.
Tillverkningen startar inom kort på Ödängsområdet i Kisa. Det betyder att den klassiska pepparkakan är tillbaka på den ort där allting startade för 54 år sedan.
Den hjärtformade godbitens historia är lång som ett omfattande pepparkaksbak. Den första degen sattes i Kisa av Gulli och Henry Weidermark 1951.
Paret bodde i en av lägenheterna i det då nybyggda hyreshuset på Linnégatan 11 som också går under namnet Kisahus B.
Från den lilla köksugnen spred sig en bedårande doft när kakorna gräddades "på gammaldagsvis" som det stod skrivet på kakpåsarna.
Det luktade jul varenda dag och det förföriska bakoset från socker, kanel, ingefära och nejlikor satte säkert fart på snålvattnet hos de många barn som växte upp på Linnégatan i början av 1950-talet.
Men säg den glädje som varar. Trots att pepparkakorna bakades på smör och prånglades ut över landet, gick affärerna dåligt. Konkursen var nära, men ställdes in efter flera turer och ekonomiska risktaganden av olika intressenter.
Tillverkning flyttades så småningom från Kisa till Nykil och vidare till Normlösa. Där bakades Kisa-pepparkakan i 38 år innan nästa flyttlass tog det framgångsrika receptet till det före detta sinnessjukhusets lokaler i Vadstena.
Här stannade Kisahjärtat hösten 2003. För gott trodde många när Kisa pepparkakor i Vadstena AB gick i konkurs.
Men Ewa Stefansson och hennes far Karl-Erik Larsson ville annat. När chansen kom att köpa maskiner och rätten till det hemliga receptet, slog de till.
-- Det är roligt när det händer nåt och att tillverkningen kommer tillbaka till Kisa, säger Karl-Erik Larsson.
Inledningsvis ska produktionen skötas av Ewa Stefansson och hennes bror Lars-Erik Larsson.
(Källa: Mats Palmenius, Kisa, som sålde Kisahjärtan mellan 1953 och 1980).