-- Det handlar om ett långsiktigt och förebyggande arbete, säger socialnämndens ordförande Urban Eriksson (s) som förklaring.
Ett till synes slitet uttryck som kan betyda vad som helst, men han utvecklar sina tankar varför kostnaderna sakta men säkert minskar i Kinda.
-- Socialförvaltningens personal jobbar i en positiv anda där man ser möjligheterna i stället för hindren. Vi har också ett bra samarbete med arbetsförmedlingen och försäkringskassan.
Målet är att hitta individuella lösningar och att bidragstagaren kan bli självförsörjande.
Därmed läggs ett större ansvar på den enskilde än tidigare. Men Urban Eriksson vill inte gå med på att attityden från socialförvaltningens sida har blivit tuffare.
-- Skillnaden mot tidigare är att vi har en kravbild i ena änden samtidigt som vi visar på en rimlig väg för var och en att gå. Grunden är hela tiden att ingen ska tappa sitt värde som människa.
Det finns bidragstagare som klagat över kursändringen de senaste åren.
-- Det finns de som visar tecken på irritation, men den avtar när de ser att de har en förmåga och att det finns en väg ut ur ett bidragsberoende.
I Kinda överklagas cirka tio bidragsärenden per år till länsrätten.
-- Men hittills har vi fått rätt i samtliga fall.
Färre arbetslösa är ytterligare en orsak till lägre kostnader för socialbidrag. Så är det i Kinda, så är det också i övriga landet. Enligt Socialstyrelsen har socialbidragen i Sverige minskat varje kvartal sedan 1998.
Socialnämnden i Kinda har i år avsatt fyra miljoner kronor till socialbidrag. Enligt socialkontorets ekonomiska prognos kan det räcka med 3,5 miljoner fram till årets slut.