Stor bridgetävling i Kisa

62 par deltog i helgen på Kisa bridgesällskaps traditionella värdshusbridge. Som vanligt deltog spelare främst från Kisa och Linköping men tävlingen lockade också deltagare från hela Mellansverige.

kisa2003-01-08 05:30

Den som tror att bridgespelare är ett utdöende släkte har delvis rätt. Men bara delvis, om man ska tro bridgeveteranen Bo Flyme från Kisas bridgesällskap.

Något stressad

-- Det beror vilket perspektiv du har. Ser du tillbaka till 1950-talet så har antalet bridgespelare i Sverige halverats och är i dag 18 000. Ser du på de senaste tio åren så har antalet varit ganska stabilt och till och med ökat något lite genom att det tillkommit spelare, så särskilt många yngre har dock inte tillkommit, säger Bo Flyme som denna lördag är något stressad då han är fullt upptagen med registrera tävlingsresultat som fortlöpande avrapporteras allteftersom spelparterna avslutas.

Stämningen i Kisas värdshus kan beskrivas som intensiv men ändå lugn när tävlingen pågår i de olika rummen på andra våningen. Vid varje bord sitter fyra spelare, mest män, och lägger ut sina kort. Nästan ingen talar under spelet och en del spelare ser väldigt koncentrerade ut. Som utomstående vill man inte gärna störa spelarna medan ett parti pågår.

Lång speltid

Vid ett av borden sitter bridgeräven Peter Hahne från Kisa. Han berättar att spelet gått bra än så länge. När Corren gör sitt nedslag, strax före lunchen, så har han spelat sedan 09-tiden och spelen beräknas fortgå till 17-tiden innan alla vinnare kan koras. När Peter Hahne uppmanas att beskriva vad bridgespel är för något hörs först en suck, därefter kommer en kort koncentrerad tystnad:

-- Det är kortspelets schack, först kommer bridge, sedan inget, sedan inget, sedan poker. Kortspelens kejsare helt enkelt, säger Peter Hahne.

De flesta bridgespelarna i Kisas värdshus är i mogen medelåldern och uppåt, men det finns även en del yngre spelare. Bo Flyme som spelat bridge sedan gymnasietiden, i 40 år, berättar att de 124 tävlingsdeltagarna i Kisas värdshus rätt bra återspeglar bridgekårens sammansättning som helhet i Sverige.

Svårt att rekrytera unga

-- I Kisa är vi 60 medlemmar som spelar bridge varje vecka. Liksom alla andra föreningar har vi svårt att rekrytera ungdomar, men vi har dragit igång en nybörjarkurs så det finns hopp.

-- Det är ingen dyr sport och inga häftiga priser så alla kan vara med, säger han och det är underförstått att bridgespel är roligt och att man träffar massa trevliga motspelare.

Follbokad tävling

Då även Bo Flyme uppmanas att för en oinvigd beskriva vad bridgespel egentligen är, blir svaret annorlunda.

-- Bridge är ett kortspel där två par spelar mot varandra. Man måste lägga sina 13 kort bättre än alla andra och man jämförs med alla som deltar i tävlingen.

För att delta i Kisatävlingen kostade det 580 kronor och då ingick en stabil lunch i priset. Tre gruppvinnare utsågs och vinstsumman var max 3 000 kronor. Tävlingen har spelats mer än 30 år och blivit en tradition för många. Som många tidigare år var tävlingen fullbokad.

De tre som vann

De som tog förstaplaceringarna i de tre grupperna var Carl Ragnarsson och Harry Granevi från Filbyter Bridge i final A. Örjan Randhede och Bengt Andersson från Filbyter Bridge i final B Per Alvarsson och Hans Hansson från Hultsfred-Målilla BK/Ydre BK i final C.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om