Stort gensvar från hushållen

Avfallsanläggningen vid Adlerskog utanför Kisa svämmar över av elektroniskt avfall. Bara under maj månad lämnade Kindaborna 10,5 ton elskrot för återvinning.

Kisa2002-06-18 05:28

-- Vi har tagit emot väldigt mycket elektronik sedan den nya lagen trädde i kraft, säger Tommy Johansson, platsansvarig vid Adlerskog.

Periodvis har trycket varit så hårt att förrådsutrymmena inte räckt till. Dessutom har företaget som ansvarat för transporterna till Norrköping inte hunnit med att ta hand om avfallet i tid.

-- Det får ta max tre dagar innan elektroniken hämtas, men det har ibland dröjt upp till två veckor.

Flera inbrott

I brist på utrymme har kasserade maskiner och apparater hamnat utomhus. Med uppenbar risk för stölder som följd.

-- Vi har haft sex--sju inbrott där man tagit enbart elektronik. Och det är klart, ser folk att det står fullt med teveapparater så blir de väl sugna.

Tjuvarna har även brutit upp porten till förrådet, och till och med försökt ta sig in i den stora fartygscontainer som numera finns vid Adlerskog för att ge plats åt de stora mängderna elskrot.

Farligt och värdefullt

Det var den 1 juli i fjol som lagstiftningen för elektriska och elektroniska artiklar trädde i kraft. Den reglerar hur elavfallet ska omhändertas i Sverige.

Målet är dubbelt. Dels att bättre ta hand om farliga och miljöstörande ämnen som finns i många elprodukter, dels att återvinna de stora mängderna värdefullt material i elskrotet. Framför allt koppar, aluminium och järn.

Ansvarsfördelningen omfattar tre led där konsumenterna lämnar, kommunerna tar emot och elektronikbranschens bolag Elkretsen svarar för transporter, behandling och återvinning av elavfallet. Elkretsens arbete finansieras av producenterna som betalar en avgift per vara.

-- Ett i grunden mycket lyckosamt koncept som gör det enkelt för hushållen och där avtalet mellan kommun och producent är tydligt, säger Staffan Andersson, driftingenjör vid kommunens gatuavdelning.

Kampanj till hösten

Han är överraskad över det stora gensvaret från kommuninvånarna.

-- Jag tror det beror på att medvetenheten kring de här frågorna har ökat.

För att ytterligare öka kunskapen om elavfallet, och vikten av att hantera det på ett miljövänligt sätt, går Kinda tillsammans med 16 kommuner ut med en informationskampanj till alla hushåll i september.

Sannolikt ökar trycket på avfallsanläggningen vid Adlerskog, men några planer på att utöka förrådsutrymmena finns inte, enligt Staffan Andersson.

Med bättre hämtningsrutiner av från och med i går, måndag, ska elskotet inte behöva bli liggande i mer än tre dagar.

Fotnot: I Kinda kan elektroniskt avfall även lämnas i Rimforsa och Hycklinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om