Swedish Tissue vill ha grönt ljus

Natur, arbetstillfällen och konkurrenskraften hos Kindas största företag. Det står på spel när pappersbruket Swedish Tissue i Kisa vill fördubbla sin produktion. Ärendet avgörs i miljödomstolen som i går höll huvudförhandling i målet.

Kisa2003-01-10 05:30

-- Det här är ett mycket viktigt beslut. Ska vi hänga med i den internationella konkurrensen måste vi få tillstånd till en produktionsökning, säger pappersbrukets platschef Willy Lindell.

Swedish Tissue-fabriken (tidigare Duni AB) vill öka produktionen av mjukpapper, från 35 000 ton till 70 000 ton per. Men då måste företaget klara kraven när det gäller utsläpp av fosfor och organiskt material som är svårt för naturen att bryta ner.

Bättre rening

Vid en tidigare prövning våren 2000 sade Miljödomstolen nej med hänvisning till att påfrestningarna på vattnet i Kisaån och Kisasjön skulle blir för stora.

Pappersbruket har sedan dess tagit fram en förbättrad reningsprocess.

Corren berättade i höstas att både miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Kinda och länsstyrelsen i Östergötland gjort bedömningen att företaget klarar utsläppskraven vid en utökad produktion.

För fosfor går gränsen vid fyra hekto per dygn, vilket motsvarar 140 kilo per år.

Ett mycket tufft krav, enligt Naturvårdsverkets Erik Nyström, som deltog i förhandlingarna på kommunkontoret i Kisa.

-- Därför gäller för bolaget att ha beredskap så att man inte investerar och sedan tvingas minska på produktionen på grund av att det går ut för höga halter fosfor.

-- Beredskapen finns, säger Gunnar Karlsson, miljöansvarig vid företaget.

I veckan blev det klart att bolaget får köpa mark vid den gamla barkstationen strax intill pappersbruket. I form av våtmark kan området användas som ytterligare reningssteg.

Utsläppen fördubblas

En utökad produktion kräver en investering på cirka 150 miljoner där ombyggnation för en av två stora pappersmaskiner slukar huvuddelen av pengarna. Med större bredd och högre hastighet på maskinen, i kombination med fler produktionsdagar per år samt effektiviseringar, räknar bolaget med att inledningsvis göra 65 000 ton papper per år.

En fördubblad tillverkning innebär också:

n dubbelt så många lastbilstransporter

n dubbelt så mycket utsläpp av bland annat kväveoxider och koldioxid i luften

n dubbelt så mycket användningen av el och gasol

I värsta fall

Enligt Kerstin Robertsson, miljökonsult vid Swedish Tissue, ökar den totala mängden utsläpp från 8 500 ton till 21 000 ton per år.

-- Om hela mängden hamnar i Kisa samhälle, vilket är ett i värsta fall-scenario, är det ändå ingen risk för någon nämnvärd försämring av luften.

Naturvårdsverkets Erik Nyström saknade nyttoaspekten under förhandlingarna.

-- Det är mycket prat om teknik och ekonomi, men glöm inte att handlar om en prövning enligt miljöbalken.

Miljödomstolen tar beslut den 13 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om