Trafiken knäcker huset

Peter Andersson har tröttnat på genomfartstrafiken i Kisa. Blir det ingen förbifart inom rimlig tid överväger han att flytta.

Regerar. Trafiken har tagit makten över människor och hus på Storgatan. Peter Andersson tittar på när ännu en tung lastbil drar förbi hans affär.

Regerar. Trafiken har tagit makten över människor och hus på Storgatan. Peter Andersson tittar på när ännu en tung lastbil drar förbi hans affär.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2016-04-20 07:00

I ett brev till Kinda kommun berättar Peter Andersson om villkoren i huset Strömsholm på Storgatan där han bor och även driver en cykel- och sportaffär.

Huset vibrerar när tunga lastbilstransporter sveper förbi. Bullret är konstant och kryddas med motorljud och avgaser från personbilar och motorcyklar.

Dygnet runt.

”Vi har fått nog av trafiken och kräver nu att en byggnation av förbifart påbörjas genast”, skriver Peter Andersson och fortsätter:

...”kunder klagar dagligen på trafiksituationen och Kisa är inte längre en idyll som det en gång var. Lastbilar skrämmer folk härifrån och det går inte föra ett samtal på Storgatan utan att behöva skrika till varandra”.

Spricker

När Corren besöker honom i butiken visar han på en stor spricka strax intill entrédörren.

I bostaden på övervåningen står en stor kakelugn som har spruckit.

Han suckar och fortsätter:

– Huset skakar sönder.

"Tappar sugen"

Fastigheten Strömsholm byggdes runt 1820 och är ett av de äldsta och bäst bevarade husen i Kisa. Närmaste granne är Columbiahuset från 1700-talet.

En successiv renovering av Strömsholm pågår, men Peter Andersson tvivlar på att det är värt all möda.

Vibrationer, vägdamm, salt och avgaser är en ständig motståndare.

– Vi känner att vi tappar sugen på att förbättra vår fastighet.

I brevet till Kinda kommun berättar han också om hur trafiken sätter spår i kropp och själ.

”Det påverkar vår livskvalitet samt psykiska välbefinnande”. ”Vi har fått stora sömnsvårigheter och koncentrationssvårigheter”.

Förtvivlad i känsla och tanke har han även vänt sig till Trafikverket och Region Östergötland. Dels för visa på miljö- och hälsoriskerna, dels för att påpeka olycksfaran för människor som dagligen vistas i omedelbar närhet till riksvägen.

Studie avgör

Stefan Dahlskog, infrastrukturansvarig vid Region Östergötland hänvisar i sitt svar till den så kallade åtgärdsvalsstudien som Trafikverket genomför under 2016. Syftet är att komma tillrätta med trafikproblemen genom Kisa.

Corren berättade om studiens första sittning i mitten av mars. Den ska i slutänden bilda ett av underlagen när Region Östergötland tar beslut om en ny länstransportplan för perioden 2018–2029. Före beslut ska den gå ut på samråd i juni 2017.

Frågan är hur Peter Andersson tänker agera om en förbifart vid Kisa hamnar utanför planen. Som den gjort så många gånger tidigare.

– Då blir jag tvungen att flytta och dessutom sälja eller avveckla min cykel- och sportaffär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om