Enligt en enkät från Brottsförebyggande rådet (Brå) utsattes två tusen ledamöter i landets kommunfullmäktigeförsamlingar för hot och trakasserier under 2016.
Det betyder att en fjärdedel av de 8 000 som svarade på enkäten blev drabbade. Dessutom utsattes 300 ledamöter av våld eller stöld.
Det berättade Bo Per Larsson från Sveriges kommuner och landsting (SKL) vid Kindafullmäktiges sammanträde på måndagskvällen.
– Några utsattes ofta. Särskilt personer i ledande ställning eller som var aktiva på sociala medier.
I skottgluggen hamnade även fler yngre än äldre politiker och män med utländsk bakgrund.
Sätten att injaga fruktan varierar. Från dödshot i mejl till avföring i brev.
– Det är allvarligt och alla partier utsätts, sa Bo Per Larsson och fortsatte.
– Risken är att politiker som utför uppdrag blir försiktigare, påverkas eller rent av avstår från att delta i beslut, vilket drabbar demokratin.
Främst är det ”förargade medborgare” och så kallade rättshaverister som står bakom hoten. Men de kan även komma från förtroendevalda i andra partier eller till och med inom eget parti.
Trakasserier förekommer oftast i samband med en särskild fråga, efter ett uttalande eller ett beslut. Syftet är att påverka beslut eller att förolämpa och förödmjuka eller att förmå den förtroendevalda att sluta med politik.
Sätten att injaga fruktan varierar. Från dödshot i mejl till avföring i brev.
Svaren på Brå:s frågeformulär betygar att fem procent lämnade ett politiskt uppdrag medan tre procent lämnade samtliga uppdrag.
Till det kan läggas att 29 procent av ledamöterna hade undvikit att delta i en kontroversiell fråga. En form av självcensur i det politiska arbetet, enligt Bo Per Larsson.
Han gav även Kindapolitikerna i uppgift att under några minuter resonera över den lokala hotbilden.
Christina Nilsson (SD) sammanfattade:
– Det är gott klimat och en bra anda i Kinda.
Det bekräftar vad Corren kom fram till i en artikel sommaren 2017. Frånvaron av hot och elakheter och trakasserier mot politiker var i det närmaste total.
Vilket bland andra Anders Lind (V) kunde intyga: ”Som bög och vänsterpolitiker samt att jag arbetar med flyktingfrågor i ett företag skulle jag säkert kunna bli utsatt. Men inte”.
Lena Käcker Johansson (KD) kommunfullmäktiges ordförande, konstaterade i samma artikel att ”man får stå ut med lite tuff attityd ibland, men jag upplever det inte som hot”.