TV-kock ska locka till lokal mat

Föreningen Kindamat serverar en serie temakvällar i matens tecken i höst och vinter. En av gästerna är TV-kocken Tareq Taylor.

Välsmakande. Tareq Taylor har fingertoppskänsla för mat.

Välsmakande. Tareq Taylor har fingertoppskänsla för mat.

Foto: Gunnar Westergren/arkiv

KISA2016-10-18 07:00

Temaserien hålls i Kuben vid Värgårdsskolan i Kisa och startar onsdag kväll den 26 oktober.

Landshövding Elisabeth Nilsson invigningstalar och ämnet för kvällen är mjölk.

Karin Hallgren, kommunikationschef vid LRF, föreläser under rubriken "Mjölk - en del av lösningen".

Dessutom medverkar riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD).

Välfyllt

Bakom arrangemanget står den ideella föreningen Kindamat där Barbro Bragée är ordförande.

Att prata med henne är som att öppna ett välfyllt kylskåp.

Det bara väller ut godbitar, tankar och idéer kring den närproducerade matens alla möjligheter när det gäller miljö, hälsa och ekonomi.

– Vi har unika miljöer som vi ska vara rädda om, säger Barbro Bragée och utlovar en "unik nyhet" i samband med träffen den 26 oktober.

Utan att lätta på grytlocken för mycket avslöjar hon att det handlar om spännande forskningsresultat kring odlingslandskapet i Kinda.

Rådgivande

Syftet med sammankomsterna är att redovisa och skapa debatt utifrån Kindamats grundidé, att både vara folkupplysare och praktiskt rådgivande.

För lokalproducerad och sund mat.

Ann-Sofi Johansson och hennes Hargodlarna i Kisa är ett av 25 medlemsföretag i Kindamat.

– Det ett långsiktigt arbete att förändra tankesättet kring mat och glädjen över att kunna förändra om man är många. Där känner vi att vi är på väg.

Hon säger också.

– Det handlar inte om en tillbakagång utan snarare att det går att leva på mindre enheter. Lönsamhet behöver inte alltid betyda produktion i stor skala.

Det brådskar

Barbro Bragée är inne på samma linje och talar om småskalighet, öppna landskap och att rädda landsbygden.

– Det gäller att handla nu. När vi saknar kon är det för sent.

Premiärkvällen följs upp med ytterligare fyra tematräffar:

* 24 november: Vilt

* 1 februari: Matglädje

* 15 mars: Kött

* 5 april: Matförsörjning och beredskap

Förköp

Samtliga träffar ger plats för kända föreläsare, provsmakning, diskussioner och försäljning. Ett genomgående mål är att det ska vara lust- och glädjefyllt.

Biljettförsäljningen är inledd och det gäller att hänga på låset för att få tillgång till Kubens 144 sittplatser.

Förköpbiljetter finns på medborgarkontoret, Café Columbia, biblioteket och Frendo i Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om