Det var önskningar som framfördes vid måndagens semina-riedag i Församlingsgården i Kisa. Ett 40-tal ungdomar, kommunala tjänstemän och förtroendevalda träffades för att diskutera "kommunikationer ur ett ungdomsperspektiv".
För att få kött på benen fick de först lyssna på Katarina Svärdh och Anders Lennartsson från Trafikrådet i Östergötland respektive Östgötatrafiken.
-- Syftet är att locka fram funderingar som på sikt kan leda till förbättringar, säger Jonny Andersson, kontaktperson för ungdomsrådet i Kinda.
Varför just kring kommunikationer?
-- Det är en viktig fråga för ungdomar. Många kan tänka sig att bo kvar i kommunen, bara det finns vettiga kommunikationer.
En av deltagarna var 16-åriga Linnéa Nestor från Hycklinge som går i nian på Värgårdsskolan i Kisa. Förutom de dagliga resorna till skolan (sju mil tur och retur) åker hon buss för att träffa kompisar på kvällar och helger, eller för att arbeta som ungdomsledare i Kisa.
-- Jag är helt beroende av mitt busskort, utan det skulle jag inte komma någonstans.
Efter diskussioner i grupp presenterades flera förslag till förbättringar:
n Busskort som gäller inom Kinda dygnet runt under hela veckan till alla högstadieelever.
n Länskort till alla gymnasieelever.
n Fler turer kvällar och helger mellan Kisa och Linköping respektive Kisa och Vimmerby.
n Fler anslutningsbussar till tågen.
För att få fart på diskussionerna medverkade även Jonas Hammarström, församlingspedagog i Växjö, där kyrka och kommun har ett nära samarbete. Hans mål var att få deltagarna att se på frågorna ur så många perspektiv som möjligt.
-- Oftast är det vuxenperspektivet som gäller vid beslut. Därför har vi i Växjö värvat ett multikulturellt ungdomsgäng som jobbar som mellanhand med ungdomsfrågor. För även om jag pratar mycket med yngre människor och minns min ungdom bra, så är jag som 40-åring ändå för gammal för att riktigt förstå.
Seminariedagen arrangerades av Kinda kommuns ledningsgrupp för arbetet med ungdomsdemokrati, och Jonas Hammarström är övertygad om att de yngres röster är både nödvändiga och berikande. Men han varnade också för två fallgropar som vuxenvärlden kan trilla ner i när ungdomar kommer med förslag.
-- Det ena är att vi tar över idén helt och hållet, det andra är att vi överger ungdomarna. Vägen för mig är samverkan som leder till medbestämmande, inte självbestämmande.