Med försiktighetens lätta darrning lyfter kultursekreterare Sofia Fälth fram en mapp ur det så kallade Malmströmsarkivet.
Med skyddshandskar på händerna visar hon varligt bild efter bild. Totalt två dagerrotyper och tio ambrotyper (se faktaruta).
På besök
De fotografiska bilderna är från 1864 när konstnären och professorn vid Konstakademin August Malmström besökte källarmästarparet Mathilda och Frans Oskar Bersselius i Kisa.
Bakom människors blickar på porträtten döljer sig sannolikt vetskapen om att det dansk-tyska kriget inleds det här året.
Liksom att Ronneby stad brinner ner till grunden och att Abraham Lincoln snart ska väljas till president i Amerika.
På baksidan av de tätt förslutna fotoramarna syns sirligt formade anteckningar.
"Glöm aldrig den som skrivit detta när du betraktar denna bild" och "glöm ej mig".
De hoppfulla uppmaningarna till framtida vittnen är skrivna som visste familjen Bersselius att ordet ambrotyp kommer av grekiskans aʹmbrotos (odödlig).
Gåva
– Det är klart att vi inte ska glömma dem, säger Sofia Fälth och plockar fram ännu en skatt.
Det är skisser som August Malmström gjorde som gåva till källarmästarparet i samband med besöket i Kisa.
Mathilda och Frans Oskar Bersselius tecknade i profil, skisser på barn och illustrationen "Minne af Kisa kyrkogård".
De unika bilderna på koppar, glas och papper nyupptäcktes nyligen i samband med en pågående inventering av fotosamlingarna i det lokalhistoriska arkivet.
– Vi har låtit en expert titta och han tycker det är en fantastisk samling. Nu ska vi bevara den på bästa sätt och göra den mer tillgänglig för allmänheten.
Upp i ljuset
Totalt finns tiotusentals bilder i arkivet.
Samtliga negativ ska skannas vilket betyder att även de närmare 1 500 glasplåtarna efter Kisaprofilen Josef Ljungquist kommer upp i ljuset.
Några av dem redan på Arkivets dag fredagen den 11 november.
– Då koncentrerar vi oss på Ljungquist medan vi funderar på hur vi ska göra på bästa vis för att visa de tidiga fotografierna i Malmströmsarkivet.