Det är bättre jämfört med genomsnittet för både Östergötland och riket (se faktaruta). Det samma gäller för elever som inte har uppnått målen (godkänt betyg) i ett eller flera ämnen.
En viktig indikator vid kunskapsmätningen är det genomsnittliga meritvärdet. Här hamnade Värgårdsskolan strax över snittet för Östergötland och strax under snittet för riket.
I landet totalt var det en högre andel som nådde målen i ämnena svenska, sven-ska som andraspråk och engelska. Trots det minskade andelen behöriga till gymnasieskolan.
Våren 2008 var andelen behöriga till gymnasieskolan 88,9 procent. Det är den lägsta andelen sedan 1998 då slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade systemet delades ut för första gången. 2007 var 89,1 procent behöriga.
Det är bland flickorna som andelen behöriga minskat. Flickornas försämrade resultat beror på att en större andel än tidigare inte når upp till godkänt i matematik.
Även om det har skett en försämring bland flickor är gruppens genomsnittliga resultat fortfarande bättre än pojkarnas när det gäller genomsnittligt meritvärde och andelen behöriga till gymnasieskolan. Könsskillnaden har varit ungefär lika stor sedan 1998.
Föräldrarnas utbildning är den faktor som visar de största variationerna i resultat. Elever med minst en högskoleutbildad förälder har i genomsnitt ett högre meritvärde än elever med föräldrar vars högsta utbildning är gymnasieskola eller grundskola.