Domen mot de fildelande Pirate Bay fick Urban Eriksson, tidigare ordförande i socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige, att överge sitt principiella motstånd mot så kallade enfrågepartier.
- Jag är och förblir sosse, men nu måste mitt och övriga etablerade partier vakna och inse att det inte går att möta den nya tekniken med hjälp av uråldrig lagstiftning.
EU-valet i juniUran Eriksson är övertygad om att Piratpartiet når framgång i valet till EU-parlamentet i juni.
- Partiet kommer att gå fram som en löpeld. Jag röstar på partiet för säkerhets skull, så att de andra partierna förstår att de måste ändra attityd och bejaka en ny och nutidsanpassad lagstiftning.
Den förre kommun- politikern menar att både filmindustrin och musikbranschen har sig själva att skylla.
- Det mest ruttna med musikbranschen är att den vill öka sin vinst genom att sälja filer på internet till samma pris som en cd.
- Det är därför folk laddar ner gratis.
"Gamla lösningar"Urban Eriksson förvånas över hur filmbranschen klänger sig fast vid ålderdomliga lösningar.
- I stället för att följa med i den tekniska utvecklingen släpar den efter minst tio år.
- Ta biograferna i Kisa, Rimforsa och Horn. Snacka om uråldig teknik. Det krävs att lådor med filmrullar forslas härs och tvärs, till stora kostnader. Det hela påminner om hur Facit mötte konkurrensen från Japan, det vill säga genom att blunda.
Lyft för teatern?Urban Eriksson är övertygad om att internet och annan ny teknik kan innebära lyftet för skattefinansierade verksamheter som symfoni- orkestrar och teater.
- Här sitter jag och betalar till något som jag varken lyssnar eller tittar på. De borde använda sig av internet, erbjuda oss att betala låt säga 20 kronor för en föreställning som vi kan se via tv.
- Det betyder större publik, och kanske kan det leda till att verksamheterna slipper vara skattefinansierade.
- Våra folkvalda kommer att få sig en rejäl näsbränna i EU-valet, sen vaknar de förhoppningsvis, säger Urban Eriksson