Oro över att polisstationer läggs ner

Reaktionerna på polisens omorganisation av närpolisstationerna i Kinda, Ydre och Åtvidaberg är starka.

Skeptisk. Polisinspektör Arne Nilsson måste eventuellt resa 18 mil varje arbetsdag för att hämta ut sitt tjänstevapen.

Skeptisk. Polisinspektör Arne Nilsson måste eventuellt resa 18 mil varje arbetsdag för att hämta ut sitt tjänstevapen.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA/ÅTVIDABERG2014-10-06 21:00

Hans Måhagen (S), representant för den nya politiska ledningen i Kinda:

– Rent spontant är det en försämring för Kinda.

Övergången från polisstation till poliskontor innebär att utrustning som vapen och datorer inte kan förvaras lokalt.

– Ska polisen åka till Linköping för att hämta utrustning blir insatsen väldigt mycket fördröjd. Det kan leda till ännu mer skada och olycka.

Det är också stor risk att samarbetet mellan kommunen och polisen försämras, säger Hans Måhagen.

– Det här är ytterligare ett sätt från statens sida att försämra servicen för landsbygden. Det späder också på viljan att rösta på SD när människor känner sig övergivna och otrygga.

Fördärvligt

Magnus Thorén, närpolischef Kinda-Ydre, är minst lika orolig.

– Jag känner att mycket av det arbete mina ambitiösa kolleger gör för invånarnas bästa kommer att spolieras. Det har vi också framfört till den högsta ledningen.

Här handlar det om lokalt förankrade kontaktnät och kunskaper om medborgarna som Kinda-Ydrepolisen byggt upp genom åren. Men också om praktiska rutiner.

– Om vi inte kan förvara våra datorer, vapen, pass och bilar lokalt blir innebörden att poliser måste åka till Linköping för att hämta utrustning.

Transportsträcka

I dagens Kinda/Ydrestyrka bor fem poliser i relativ närhet till Kisa. En av dem är Arne Nilsson. Ska han arbeta lokalt i fortsättningen måste han köra privat till Linköping för att hämta sin utrustning för att därefter åka tillbaka i polisbil. Vid arbetspassets slut väntar samma resa i omvänd riktning. Totalt 18 mil varje arbetsdag.

– Var jag bor kan jag inte skylla på någon annan. Men att min arbetsgivare ser det som rimligt att jag lägger minst en och en halv timme bara för att hämta mitt vapen gör mig mycket, mycket fundersam.

Vid närpolisen i Åtvidaberg arbetar idag åtta personer (en föräldraledig). Hälften av personalen bor i, eller strax utanför Åtvidaberg.

Hur många poliser som ska jobba i Kinda-Ydre respektive Åtvidaberg är oklart. Enligt Magnus Thorén talas det om en polis per 10 000 invånare. Det skulle innebära två poliser som i första hand ska arbeta med brottsförebyggande arbete.

Ann-Louise Peterson, närpolischef i Åtvidaberg har fått uppgifter om en områdespolis per 8 000 invånare. Hon ursäktar att hon inte har tydliga besked, varken på bemanning eller servicegrad.

– Jag har helt enkelt inte svar på allt.

I Åtvidaberg löper kontrakt för lokalerna ut under senare delen av 2015. I Kisa går hyreskontraktet för polisstationen vid Stora torget går ut i oktober 2018.

– Det som sagts är att inga kontrakt kommer att brytas, säger Magnus Thorén.

Tydlig markering

Efter en motion från Moderaterna i Kinda fick kommunchef Anita Silfver på måndagen i uppdrag att lämna en skrivelse till länspolismyndigheten. Skrivelsen ska "tydligt markera" att kommunen "bestämt motsätter sig neddragning" av personal på polisstationen i Kisa.

Kommunstyrelsen i Åtvidaberg reagerade redan i augusti med en skrivelse. Kommunalrådet Lennart Haraldsson (S) säger att kommunerna inte kan påverka hur polisen organiseras. Han vill arbeta konstruktivt och i dialog med ansvariga inom polisen.

– Nu gäller det att göra det bästa av det. Vi har framfört vikten av preventivt arbete och att vi vill ha kontinuitet i bemanningen.

Samtidigt säger han:

– Utan person- och detaljkännedom blir det en försämring och det kommer upplevas som en försämring utan permanent polis här.

"Trist besked"

Annie Wårhem är ordförande för Företagarna i Åtvidaberg. Tillsammans med bland annat Åtvidabergs sparbank, fastighetsägare och näringslivscentrum har hon skrivit till polismyndigheten i Östergötland med en vädjan om att få behålla polisstationen i Åtvidaberg.

– För oss företagare är det ett väldigt trist besked om poliskontor.

Hon framhåller tryggheten med en lokalt förankrad och tillräckligt bemannad närpolisstation med medarbetare som känns igen.

– Jag ser en risk i att kriminella riktar in sig på orter utan närpolis. Det kan påverka säkerheten för oss företagare.

Annie Wårhem är också mamma.

– Jag har barn som håller på att växa upp. Jag vill ha ett tryggt samhälle. Det känns inte som om den önskan förstärks om vi får färre poliser här.

Farhågor

Ann-Louise Peterson ser farhågor med en ny organisation med decimerad bemanning i kommunen, men påpekar att uppdraget är detsamma som tidigare:

– En grundsten är att bibehålla en hög trygghet, att verka i närområdet och att verka brottsförebyggande. Vi ska fortsätta samverka med kommunen och socialförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!