Det blir effekten när Södra Timber samordnar produktionen vid de två sågverken. Både kollektivanställda och tjänstemän berörs av förändringen.
Värst drabbas Kindasågen i Kisa där 20 tjänster ska bort. Framför allt är det neddragningar när hyvleriet ska gå över från treskift till ett dagskift.
Målet är att minska kostnaderna för personal, drift och underhåll med sammanlagt 25 miljoner kronor för de två sågverken. Omställningen sker successivt och ska vara genomförd vid halvårsskiftet 2009.
- Det är stora besparingar samtidigt som vi gör en offensiv satsning på varor till svensk byggmaterialhandel, säger Peter Nilsson, vd vid Södra Timber.
Sågproduktionen blir kvar på dagens nivå medan förädlingen av virket ökar.
- Tyvärr berör det här tjugofem personer, men det är ändå ett offensivt alternativ för att möta en kraftigt försämrad marknad.
Vilka alternativ till förändringar som fanns i övrigt vill Peter Nilsson inte berätta. Han medger dock för Corren att det fanns betydligt mer drastiska förslag att ta ställning till.
- Absolut.
Frågan är då varför det blev just en samordning mellan Kisa och Åtvidaberg.
- Det finns så mycket bra att bygga vidare på. Problemet är att vi har haft en för kostnadsnivå.
Södra Timber drog i nödbromsen tidigt i höstas med stopp för investeringar och en genomgripande kostnadsanalys samt krav på förändringar som följd.
MBL-förhandlingarna inleds omedelbart (läs fredag). Först efter slutförhandlingarna står det klart hur många anställda som tvingas bort från sina arbeten.
Målet är att de 25 tjänsterna försvinner så fort som möjligt, säger Peter Nilsson.
Enligt Kindasågens platschef Dan Forslund kan antalet varsel och uppsägningar dämpas av pensionsavgångar under 2009. När neddragningarna är genomförda har Kindasågen 85 anställda och sågverket i Åtvidaberg 40 anställda.
I samband med omorganisationen blir Dan Forslund platschef för båda sågverken.