- Det känns skönt och det är en seger både för mig och alla andra arbetare. Så här får en arbetsgivare inte behandla sin personal.
Det var i mars 2001 som Kent Ekberg tvingades till en hjärtoperation efter att ha drabbats av svår kärlkramp.
Då hade han kört buss mellan Kisa och Linköping i sex år. Operationen lyckades, men läkaren avrådde honom ändå från att köra buss.
Samma rekommendation lämnade läkaren i ett intyg till Linjebuss.
Våren 2002 återvände Kent Ekberg som planerat till jobbet på halvtid. Men han fick inga nya arbetsuppgifter.
I sex veckor stod han ut med sysslolösheten innan han blev sjukskriven på nytt. Som lök på laxen hamnade han med sitt halva sjukbidrag i akut ekonomisk kris.
Fackförbundet Kommunal krävde av Linjebuss att Kent Ekberg skulle få ersättning för den tid han arbetat.
Kommunal hävdade också att Linjebuss inte tagit ansvar för hans rehabilitering. Parterna kunde varken komma överens i lokala eller centrala förhandlingar.
Linjebuss valde då att via Bussarbetsgivarna föra tvisten vidare till arbetsdomstolen. Syftet var att AD skulle slå fast att Linjebuss inte behövde betala Kent Ekbergs lön eftersom det saknades arbetsuppgifter att ge honom, enligt Bussarbetsgivarna.
Kommunal å sin sida stämde Linjebuss för att ha försökt förmå Kent Ekberg att säga upp sig.
AD dömer Linjebuss att betala lön plus ränta och ett skadestånd på 25 000 kronor till Kent Ekberg. Dessutom ska bussbolaget betala 20 000 kronor i skadestånd till Kommunal.
- Det är en bedömning som AD har gjort och som vi får finna oss i, säger Mattias Näsström, personalansvarig vid Connex (tidigare Linjebuss).
Däremot anser AD att Linjebuss inte har försökt driva Kent Ekberg till att lämna sitt arbete.
Sedan i mars arbetar han halvtid som fastighetsskötare vid Linjebuss garage vid Barhäll i Linköping.