Corren kan redan i dag avslöja att Trafikrådet, med representanter från länets tretton kommuner, samt landstinget, ger Östgötatrafiken i uppdrag att
n Upphandla trafik med Kustpilen på Stångådalsbanan på "medellång sikt"
n Upphandla både expressbusstrafik och tågtrafik för Tjustbanan med möjlighet till omprövning efter två år
Båda affärerna ska ske i samverkan med Kalmar läns trafik (KLT) och Rikstrafiken.
Syftet är att behålla tågtrafiken och samtidigt ge betänketid för mer långsiktiga beslut när det gäller den framtida kollektivtrafiken i sydöstra Götaland.
I beslutsunderlaget nämns inget om de nedläggningshotade länstågen.
-- Men när jag har pratat med Trafikrådets tjänstemän anser de att Kinda och Linköping får ta kostnaden för länstågen som tillköp i baslinjenätet, säger Kindas kommunalråd Majlis Johansson (s).
Det skulle även gälla för Åtvidabergs kommun beträffande länstågen på Tjustbanan.
-- Mitt förslag innebär att vi tar kostnaden, men att länet kollektivt betalar vad trafik med bussar hade kostat. Vi skulle då betala mellanskillnaden mellan buss och tåg.
För Kindas del handlar det om ytterligare kostnader på cirka en miljon kronor. Men Majlis Johansson understryker att summan är "mycket" osäker. Däremot är hon säker på att få stöd från Linköpings kommun vid fredagens sammanträde i Trafikrådet.
Och det intygar Gösta Gustavsson, centerpartistiskt kommunalråd i Linköping.
-- Vi vill absolut driva på i den här frågan och vi är beredda att ta vår andel av kostnaden, säger Gösta Gustavsson.
-- Ska vi i Linköping kunna bli den fjärde storstadsregionen i Sverige är Östergötland inte tillräckligt stort. Då måste vi minska tidsavstånden mot Västervik, Vimmerby och Hultsfred.
Gösta Gustavsson pekar på betydelsen av snabba pendlingsresor för att ge människor bostadsalternativ till storstäderna.
-- Huvuduppgiften för järnvägen är att utveckla en region. Då är det viktigt att alla berörda parter som vill ha en utveckling är beredda att lägga en peng. Men i grunden är det statens uppgift att hålla de här övergripande trafiksystemen i gång.
Gösta Gustavsson anser också att en gemensam organisation för utvecklingsvänliga intressenter i Östergötland och Småland bör bildas för att få en slagkraftig förhandlingspart gentemot staten.
Därför får sannolikt Trafikrådets presidium på fredag i uppdrag att inleda överläggningar med Kalmar län och andra intressenter med utredningen "Tåg i Östra Götaland" som utgångspunkt. En utredning som Corren har berättat om nyligen.
I båda fallen skulle tågen försvinna vid halvårsskiftet 2003.
Orsaken var att SJ ville ha mer betalt för att köra tågen, vilket skulle leda till en kostnadsökning på 33-40 procent. Därutöver behövde de åldersstigna länstågen bytas ut mot modernare fordon, vilket skulle leda till höga investeringskostnader.
Tjänstemannaförslaget förordade i stället att länstågen skulle ersättas med bussar. Efter mycket kritik valde Trafikrådet vid sitt decembermöte att vänta med beslut till sammanträdet den 18 januari.