Länsstyrelsen beslutade i veckan att den tvära syd-sluttningen ner mot sjön Nedre Ämmaren ska skyddas.
I branterna växer gammal kraftig knotig ek och tall samt även grov lind, asp, lönn, björk och gran. Det finns också gott om död ved i form av torrträd, torrakor, högstubbar och liggande stammar av många trädslag.
Och det är mumma för växter, småkryp och djur.
-- Kombinationen varm miljö och död ved är gynnsam för många arter, säger Lars Gezelius, biolog vid länsstyrelsen.
I den kuperade terrängen växer bland annat lunglav. En så kallad signalart som indikerar att det finns flera ovanliga naturtyper i området.
Somliga ytterst sällsynta, andra utrotningshotade och därför rödlistade.
Lars Gezelius nämner blommor som tandrot, underviol, ormbär, trolldruva och ärtvicker. Flera av dem är mycket ovanliga i Östergötland.
Bland de sällsynta arterna märks också guldlockmossa, cellticka, läderbagge, nötkråka och stenknäck och sparvuggla. Här trivs också hackspettar som gröngöling, spillkråka och mindre hackspett.
Trivs gör säkert också många naturvänner. Hulebo är lättast att nå från vägen mellan Björkfors och naturreservatet Idhult. Tanken är att göra en mindre parkeringsplats med informationsskyltar över reservatet.
Från parkeringen ska besökare anvisas till fots till reservatets västra del. Det blir däremot ingen vandringsled eller andra anläggningar i området.
hulebo natur- reservat