Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping vill tillsammans med fem östgötakommuner undersöka möjligheterna till ett regionalt transportsystem med så kallade Duospårvagnar.
De accelerationssnabba, ljusa, luftiga och lättbromsade vagnarna är en blandning av spårvagn och tåg. Vagnarna tar sig fram överallt där det finns spår och går att köra såväl dieselelektriskt som med lik- eller växelström.
Duospårvagnarna har redan gjort succé i mellaneuropeiska städer som Karlsruhe, Saarbrücken och Kassel. Täta turer och många stopp på små stationer har fått mängder av bilpendlare att välja spårvagn i stället.
-- Det har varit en enorm resandeutveckling. Framför allt har man lyckats fånga upp småorterna som tidigare har haft bristfällig eller ingen kollektivtrafik alls, säger Ragnar Hedström, projektledare vid VTI.
Meningen är att göra något liknande i Östergötland med kommunerna Kinda Linköping, Norrköping, Finspång och Söderköping inblandade.
Skälen till att VTI väljer Östergötland är flera:
4 Banverkets planer på att bygga Ostlänken leder till att spår frigörs på stambanan.
4 Möjligheten att kunna utnyttja redan befintliga järnvägsspår som Stångådalsbanan och linjerna mot Finspång och Söderköping.
4 Regionens betydelse för den svenska ekonomin.
4 Linköpings kommuns planer på ett spårvagnsnät mellan resecentrum och Malmslätt via Universitetssjukhuset, universitetet och Mjärdevi.
4 Norrköpings kommuns planer på en utbyggnad av det lokala spårvagnsnätet.
Eftersom de aktuella spår- respektive järnvägarna har samma bredd går det att koppla ihop dem till ett gemensamt nät.
Projektet med att utreda möjligheterna kostar fem miljoner kronor. Regionförbundet Östsam och berörda kommuner bidrar med tillsammans 450 000 kronor samt egna arbetsinsatser. Resterande 4,5 miljoner kronor söks hos Banverket, Vägverket, Vinnova - verket för innovationssystem och Energimyndigheten.
Den preliminära projekttiden omfattar 2003--2006. Går allt enligt beräkningarna kan demonstrationstrafik börja rulla våren 2005.
Om och när det kan bli reguljär trafik är omöjligt att säga i dagsläget, enligt Ragnar Hedström.
-- Hela konceptet bygger på att Ostlänken byggs. Men vi har ändå Stångådalsbanan och det vore fullt möjligt att börja med Duospårvagnar där.
Kindas bidrag till pilotprojektet är 50 000 kronor. Kommunstyrelsen arbetsutskott tar beslut i frågan på onsdag.