Klassisk kaka med hjärtat i Kisa i konkurs

Det första bakades 1951. Men nu finns risken att det "underbart läckra" Kisahjärtat har stannat för gott.

Kisa/Vadstena2003-10-08 04:41

Nyligen begärdes Kisa pepparkakor i Vadstena AB i konkurs.

Den hjärtformade godbitens historia är lång som ett omfattande pepparkaksbak. Den första degen sattes i Kisa av Gulli och Henry Weidermark 1951. Paret bodde i en av lägenheterna i det då nybyggda hyreshuset på Linnégatan 11 som också går under namnet Kisahus B.

Från den lilla ugnen spred sig en bedårande doft när kakorna gräddades "på gammaldagsvis" som det står skrivet på kakpåsarna än i dag. Det förföriska bakoset från socker, kanel, ingefära och nejlikor satte säkert fart på snålvattnet på de många barnen som växte upp på Linnégatan i början av 1950-talet. Men säg den glädje som varar. Trots att pepparkakorna bakades på smör (bakplåtarna smörjdes med smör) och spreds över landet, gick affärerna dåligt. Konkursen var nära, men ställdes in efter flera turer och ekonomiska risktaganden av olika intressenter.

Dessutom flyttades tillverkning från Kisa till Nykil och vidare till Normlösa. Där bakades Kisa-pepparkakan i 38 år innan nästa flyttlass tog det framgångsrika receptet till det före detta sinnessjukhusets lokaler i Vadstena.

Fem anställda i kakbolaget berörs av konkursen. Deras framtid och den klassiska pepparkakans öde vilar just nu i konkursförvaltaren Kristin Rågmarks händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!