Fem generationers bakverk

Anna, Hilda, Ebba, Märtha, Kinna. Fem kvinnor ur fem generationer, var kakrecept nu finns i en gemensam bok. Här får Corren Meras läsare ett par extra recept utöver de som publicerats i tidningen: Kokoskanonen och Kaninbrödet.

Foto:

Klefstad2008-11-21 11:13

Alla kvinnorna har genom åren varit intresserade av matlagning och duktiga på att baka bröd och kakor. Otroligt många recept har bevarats med början från 1850-talet. De har vandrat från mor till dotter, muntligt berättade och nedskrivna för hand.

Märtha Jonsson på Klefstad gård utanför Linköping tillhör generation nummer fyra. Hon har sparat många av bakrecepten i ett slags lös-bladssystem i en svart vaxduksbok.

Men tänk om recepten skulle försvinna! Eller om ingen längre skulle kunna tyda dem?

Det var så idén om boken kom till. Märtha och dottern Kinna Jonsson bestämde sig för att samla de bästa recepten från släktens kvinnor samt även från andra vänner och bekanta i boken "I mormors berså".

Anlades redan 1895

Bersån har funnits på riktigt. Den anlades redan 1895 på Hildesborg utanför Skillinge i Skåne där flera av generationerna bodde eller dit de kom på besök. I den bersån har garanterat många kakfat stått uppdu-kade.

När vi träffar Kinna hälsar hon på hemma på Klefstad, där mamma Märtha tillsammans med maken Birger driver gårdsrestaurang. Någon berså finns inte på Klefstad men vi håller mer än gärna till godo med enorma pelargoner i glasad veranda.

Kinna arbetar som projektledare men har mat som sitt stora intresse och egen matblogg. Även om hon lagar mer mat än bakar delar hon mamma Märthas stora intresse för släktrecepten.

Granska instruktioner

Inför bokens tillkomst har de bakat allt som det finns recept på. De har fått granska receptens instruktioner, inte alltid så tydligt nedskrivna, och ändrat om en del.

- Det fanns till exempel recept med 20 ägg. Så stora formar har vi ju inte längre, skrattar Märtha.

Märtha och Kinna har valt ut fem av sorterna i receptboken. Här finns överraskande nog ett saffransbröd. Det behöver inte alls bara förknippas med jul, säger Märtha. Saffransbröd är ett riktigt östgötskt festbröd.

Moster Annas nötkaka kan skäras i tunna skivor och till och med ser-veras med smör. Kladdkakan med smak av kola är inget släktrecept utan kommer från en före detta klasskamrat till Kinna.

Hantverkskakorna, som ser ut som mandelmusslor men är segare, har Märtha bytt till sig från en tant Thyra i Gamla Linköping. Och Mam-mas rågkakor, utvalda av lillasyster Elina, som är receptbokens form-givare och redaktör. Den är enkel att baka och underbart god. Det intygas på heder och samvete.

RECEPT
Saffransbröd

6 längder eller 3 kransar

100 g margarin

6 dl mjölk

50 g jäst

1 dl socker

2 ägg

1-2 påsar saffran

850 g vetemjöl

FYLLNING

125 g margarin

1 ½ dl florsocker

1 ½ tsk kardemumma

suckat

syltade apelsinskal

russin

blanda margarin, malen kardemumma och florsocker i matberedaren

PENSLING

ägg

pärlsocker

Smält margarinet och tillsätt mjölken direkt i kastrullen. Låt blandningen bli fingervarm. Häll i en degbunke. Tillsätt jäst, socker, ägg, stött saffran och mjöl. Degen ska vara mycket lös. Låt den jäsa 15-20 minuter. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut mycket tunna rektangulära delar för att göra längder eller kransar. Bred ett lager av fyllningen på degen, strö över hackad suckat, apelsinskal samt russin. Rulla ihop till en rulle och forma till en längd på tvären eller till en krans på en plåt. Klipp till en längd.* Låt jäsa på plåten till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över pärlsocker när den är färdigjäst, grädda i 200°C 10-12 minuter tills den fått en gyllenbrun färg.

*Kavla ut degen och bred på fyllning. Rulla ihop den utkavlade degen och lägg på plåt. Klipp med en sax från ena änden 1 cm tjocka klipp. Obs, klipp inte loss delarna utan rullen ska hänga ihop i botten. Lägg det första klippet åt vänster, nästa till höger, ett rakt fram. Fortsätt tills hela längden är klippt. För jämn form, fös ihop rullen från båda sidor med mjölade händer.

Moster Annas nötkaka

Amalietorp

En väldigt enkel och god kaka utan ägg. Är ett lite matigare tebröd som med fördel kan skäras i tunna skivor och serveras med smör. Ibland serveras den tunt skuren som en efterrättskaka på julbordet.

3 dl grovt skurna nötkärnor

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

Nötter, socker och vetemjöl blandas med bakpulver, därefter tillsätts mjölken. Smeten blir tunn. Häll den i en smord och bröad 1 ½ liters form. Grädda i 175°C i ca 40 minuter.

Mammas rågkakor

Ebba

Kakan görs ofta och är en favorit.

ca 40 st

200 g margarin

1 dl socker

2 2/3 dl vetemjöl

2 2/3 dl rågsikt

1 tsk bakpulver

Allt blandas i matberedare. Forma degen till 2 rullar. Forma varje rulle till en trekantig längd. Skär längderna i tre mm tjocka skivor. Lägg dem på plåt, inte för tätt. Grädda i 175°C 10-15 minuter, ganska långt ner i ugnen, tills de fått fin färg.

Kladdkaka med kolasmak

(Susanne Andersson)

2 ägg

3 dl socker

2 ½ tsk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

½ tsk salt (knappt)

1 ½ dl vetemjöl

1 dl smält smör (drygt 100 g)

Rör ihop ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser. Smeten ska inte vispas utan endast röras ihop. Lägg den i en väl smord och bröad 1 ½-liters kransform. Grädda i 175°C i 35-40 minuter. Låt kakan stå en stund innan den stjälps upp.

Tips! Kladdkakan går utmärkt att frysa och är god att servera med osockrade hallon och vispgrädde.

Hantverkskakor

Tant Thyra

Tant Thyra i affären i Gamla Linköping hade bakat de här kakorna. Märtha bytte till sig receptet och gav kokoskanonen i utbyte. Kakorna är mycket lättgjorda. Själva hemligheten är att smeten ska röras länge för att bli seg. Om man inte gör det blir kakorna stenhårda.

ca 90 st

250 g smör

250 g margarin

500 g socker

1 ägg

500 g mjöl

Alla ingredienser utom mjölet rörs 5-10 minuter. Därefter blandas mjölet i. Rör ytterligare 5 minuter. Klicka ut smeten i osmorda formar (samma sort som mandelmusselformarna), grädda i 160°C 10-12 minuter eller tills kakorna blivit ljust bruna.

Kaninbröd

Märtha

2 st

1 l vatten

100 g jäst

100 g margarin

1 msk salt

ev 2 msk brödkryddor

1 ½ dl sirap

Ca 3 l blandmjöl. Ta vad rester som finns av grövre mjölsorter

¾ l vetemjöl

Smält margarinet. Tillsätt vatten och värm till 37°C. Smula ner jästen tillsätt salt, sirap och kryddor arbeta in olika grova mjölsorter och avsluta med vetemjöl till en fast deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda med mjöl till en smidig deg. Dela den till 4-6 limpor. Lägg i smorda formar eller på plåt, helt fria från varandra. Låt jäsa. Grädda i 175°C ca 50 minuter.

Mandelkransar

(Ebba)

ca 180 st

500 g smör

500 g socker

200 g sötmandel

25 g bittermandel

2 äggvitor

700 g vetemjöl

Smör och socker rörs i hushållsassistenten. Mandeln mals och blandas i för hand. Vitorna vispas hårt och rörs i, liksom det mesta av mjölet. Gör en provkaka. Om den flyter ut, blanda i mer mjöl. Spritsa degen till längder med kakspruta. Dela i bitar 8-10 cm. För försiktigt ihop längderna till kransar med en lilleman. Grädda i 200-225°C tills de fått fin färg.

Kokoskanonen

12 bitar

150 g margarin

3 ägg

2 dl socker

1dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 ½ kokos

Smält margarinet. Vispa ägg och socker. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det smälta margarinet och blanda i kokosen. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter (2 liter). Grädda i 175°C 45 minuter. OBS! Stick ej med provsticka i kakan då den lätt sjunker ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!